1. De groenten roosteren
Snijd de knolselderij, de wortels en de pastinaken in grove stukken en leg ze in een ovenschaal. Doe er de in ringen gesneden ui en de gesnipperde knoflook bij en besprenkel de groenten met (arachide)olie. Zet de schaal in de oven en rooster de groenten in 40 minuten op 200 graden bruin.
2. De polenta koken
Giet de melk met het water in een pan en doe er een klontje boter bij. Voeg wat peper en zout toe en breng dit aan de kook. Voeg als de melk kookt onder voortdurend roeren, beetje voor beetje, de polenta toe. Blijf roeren tot de polenta een dikke brij is geworden.
Blijf vooral goed roeren om te voorkomen dat je klonters krijgt!
3. De pompoen aan de polenta toevoegen
Schil en rasp de pompoen. Neem de pan van het vuur en schep de geraspte pompoen door de polenta.
Doordat een butternut pompoen wat harder is behoudt hij beter zijn structuur in de polenta. Je kunt ook een andere pompoen gebruiken, maar kies dan wel een wat hardere soort.
4. De kaas aan de polenta toevoegen
Rasp de kaas en schep die door de nog warme polenta.
Als de polenta nog een beetje warm is, kan de kaas goed smelten.
5. De polenta bakken
Vet een ovenschaal licht in met (olijf)olie en schep de polenta in de schaal. Verdeel de polenta gelijkmatig over de bodem in een laag van ongeveer 2 cm dik. Bak de polenta in de oven op 200 graden in 45 minuten goudbruin.
6. De tomatenpuree over de groenten verdelen
Haal de schaal met groenten uit de oven en verdeel er 2 eetlepels tomatenpuree over. Zet daarna de schaal nog 10 minuten bij de polenta in de oven.
7. De groenten laten sudderen
Haal de groenten uit de oven en schep ze in een pan. Schenk de rode wijn in de nog warme ovenschaal en giet vervolgens de wijn uit de schaal in de pan. Snijd de selderij stengels in kleine stukjes en voeg ze samen met de kruiden toe aan de groenten. Schenk vervolgens zoveel water in de pan dat de groenten net onder water staan en laat alles een uurtje sudderen op een laag vuur.
8. De jus maken
Zeef de groenten uit de bouillon en laat daarna de bouillon inkoken tot de gewenste dikte. Breng de jus op smaak met een scheutje sojasaus.
9. De paddenstoelen bakken
Wrijf de paddenstoelen schoon en snijd de grote soorten klein. Snipper de knoflook en de peterselie fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en doe de paddenstoelen in de pan. Bak ze even aan en voeg vervolgens de knoflook toe. Breng de paddenstoelen op smaak met peper en zout en strooi er tot slot de gesnipperde peterselie over. Schep alles goed door elkaar.
Je kunt alle soorten bospaddenstoelen gebruiken. Om een beetje variatie te hebben kun je verschillende soorten kiezen.
10. De polenta serveren
Verdeel de polenta in stukken en leg op ieder bord een plak. Schep wat gebakken paddenstoelen op de polenta en schep wat jus er druppelsgewijs omheen. Breng de rucola op smaak met een paar druppels (noten) olie en leg wat rucola op de paddenstoelen. Eet smakelijk!