Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Elektrische auto huren voor vakantie: hier let je op!

Elektrische auto huren voor vakantie: hier let je op!
Omschrijving

Wil je een elektrische auto huren voor vakantie naar het buitenland? Bijvoorbeeld voor een autovakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk? In dit artikel worden een aantal belangrijke tips gegeven op basis waarvan jij je kunt voorbereiden op het huren van een elektrisch voertuig (ook wel EV, FEV of BEV genoemd). Zo weet je precies waarop je moet letten als je op vakantie gaat met een elektrische huurauto en voorkom je problemen onderweg.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Zijn er voldoende oplaadpunten op de route?

Het is allereerst belangrijk om te kijken of jouw vakantiebestemming geschikt is om met een elektrische auto naartoe te reizen. Controleer daarom de beschikbaarheid van zowel oplaadpunten op jouw vakantiebestemming als langs de routes die je gaat rijden. Check of er voldoende oplaadpunten zijn om de afstanden te overbruggen - en of ze geschikt zijn voor het type oplaadstekker van de gehuurde elektrische auto.
Via aanbieders van laadpalen, apps en navigatiesystemen kun je nuttige informatie vinden over de locaties van oplaadpunten. Op deze pagina van de ANWB vind je een overzicht van alle oplaadpunten in Nederland en Europa.
In veel apps kun je ook realtime informatie vinden. Handig voor als je onderweg de beschikbaarheid en de status van een oplaadpunt alvast wilt checken.

2. Reserveer een laadpaal of houd rekening met extra reistijd

Houd een extra marge aan in de reistijd naar je vakantiebestemming. Dit is noodzakelijk voor als een oplaadpunt niet direct beschikbaar is en je erop moet wachten. Als je van plan bent om bij populaire toeristische attracties of accommodaties op te laden, bekijk dan of je hier van tevoren kunt reserveren. Bij hotels (onderweg of op locatie) kun je vaak geen laadpaal reserveren. Ben je dicht in de buurt van het hotel? Dan kun je wel bellen en informeren of ze een laadpaal voor je vrij kunnen houden. Hotels zijn in dat geval soms bereid om dit te doen.

Via Booking.com en Tripadvisor kun je ook specifiek filteren op accommodaties met oplaadpunten voor elektrische auto’s. Zie bij het selecteren van bestemmingen en hotels de optie onder ‘Faciliteiten’ of ‘Voorzieningen’.

3. Ga na wat de actieradius is van de huurauto

Controleer of de geschatte actieradius zoals wordt aangegeven door het autoverhuurbedrijf, overeenkomt met de specificaties van de elektrische auto. Je bent er dan zeker van dat de actieradius geschikt is voor jouw reisplannen. Houd er rekening mee dat factoren zoals het terrein, de weersomstandigheden maar ook jouw eigen rijstijl, invloed kunnen hebben op de werkelijke actieradius. Helemaal als je lange afstanden wilt afleggen, is het goed om hier wat extra kennis over op te doen.
Zorg ervoor dat de actieradius RUIM voldoende is om van de ene oplaadlocatie naar de andere te kunnen rijden.
Hoe je zo efficiënt mogelijk rijdt met een elektrische auto, lees je in dit artikel.

4. Laadsnelheid van de elektrische auto

Informeer bij het verhuurbedrijf naar de oplaadtijd van de elektrische auto. De oplaadtijd van een elektrische auto kan per model verschillen. Ook het soort oplaadpunt kan daarbij een rol spelen. Als je weet hoe lang het duurt om de accu op te laden, dan kun je jouw reisplannen hierop afstemmen.
Houd rekening met langere pauzes voor het opladen als je met een elektrische auto op vakantie gaat.

5. Laad de accu op tijd bij

Wees alert bij het opladen van de accu van een elektrische auto wanneer je lange afstanden moet afleggen. Houd voor de accu een reserve aan van 30% en laad op dit punt steeds bij. Wees ook voorbereid op extra tijd op de weg in geval van stilstaande file of het wachten bij tolpoorten. Over langzaam rijdende file hoef je je minder zorgen te maken, je wint daarmee ook energie terug.

6. Controleer of een laadpas in het buitenland werkt

Ga bij het autoverhuurbedrijf na of en welke laadpassen worden meegegeven bij de huurauto. Controleer ook of deze laadpassen werken in het land van bestemming en de landen op jouw route. Heb je ergens een lokale laadpas nodig? Vraag deze dan op tijd aan. Neem meerdere laadpassen mee op je vakantie om er zeker van te zijn dat je bij een oplaadpunt terecht kunt.

In veel gevallen beschikken laadpalen over een QR-code zodat je ook op andere manieren kunt betalen - of kun je er terecht met een bankpas of creditcard. Een garantie heb je hierop echter niet. Daarom voorkom je met een goede voorbereiding oponthoud en lastige situaties.
Let erop dat je de juiste laadpas(sen) bij je hebt voor jouw route en dat je ze kunt gebruiken.
De laadpas van ANWB hanteert een zogenaamd ‘blokkeertarief’ in het buitenland. Zo kom je niet onverhoopt voor zeer hoge kosten te staan bij buitenlandse oplaadpunten waar een tijdtarief wordt gehanteerd.

7. Verschil in tarief bij opladen in het buitenland

Opladen van een elektrische auto is in het buitenland vaak duurder. Ook kan het zijn dat het tarief anders wordt opgebouwd, bijvoorbeeld omdat niet alleen het aantal kWh maar ook de tijd van het laden wordt berekend. Dit is in Duitsland en in Oostenrijk bijvoorbeeld het geval.

8. Weet hoe je moet omgaan met laadpassen

Ga je voor het eerst met een elektrisch voertuig op pad? Of is het de eerste keer dat je met een elektrische auto op vakantie gaat? Zorg er dan voor dat je begrijpt hoe je verschillende laadpassen moet gebruiken om toegang te krijgen tot oplaadnetwerken. Sommige laadnetwerken werken met een specifieke app of hebben registratieprocedures (je moet dan bijvoorbeeld een account aanmaken). Wees hier dus op voorbereid.

9. Controleer de meegeleverde laadkabels

Let er bij het afhalen van de elektrische wagen op dat de huurauto wordt geleverd met de benodigde laadkabels voor verschillende soorten oplaadpunten (zoals reguliere stopcontacten en openbare laadpalen). Je bent er dan zeker van dat deze ook in het land waar jij naartoe reist, bruikbaar zijn. En dat je, wanneer nodig, via een normaal stopcontact kunt bijladen.

10. Ophalen en terugbrengen van de elektrische auto

Ga bij het autoverhuurbedrijf na of je de auto volledig opgeladen moet inleveren of dat dit niet nodig is. Dit staat niet altijd duidelijk in de voorwaarden vermeld. In sommige gevallen wordt er gekeken naar hoe vol de accu was bij het ophalen van de auto. Ook kan het zijn dat de verhuurder zelf de auto weer bijlaadt en je als huurder dus nergens rekening mee hoeft te houden. Check dan wel of er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het opladen.
Documenteer de laadstatus bij het ophalen en bij het terugbrengen van de auto.

11. Verzekering van een elektrische huurauto

Vraag het verhuurbedrijf naar de verzekering en pechhulp voor de auto. Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van de dekking en polisvoorwaarden in geval van een ongeval, schade of problemen met de elektrische auto of met de accu. Controleer ook of er specifieke procedures zijn in geval van een lege accu of bij problemen met het opladen onderweg.

12. Verdiep je op voorhand in het gebruik van de auto

Als je nog niet eerder (of weinig) in een elektrische auto hebt gereden, neem dan de tijd om vertrouwd te raken met de specifieke kenmerken en bedieningselementen van de gehuurde auto. Lees de handleiding en bekijk eventueel beschikbare instructievideo's. Soms worden die ook beschikbaar gesteld door het verhuurbedrijf. Overweeg om de auto een paar dagen voorafgaand aan je vakantie te huren, zodat je alvast vertrouwd raakt met de auto en het elektrisch rijden.

13. Rijd efficiënt en pas je snelheid aan

Daarnaast is het handig om je op voorhand te verdiepen in de meest efficiënte manier van rijden. Elektrische auto's beschikken over energiebesparende functies zoals regeneratief remmen. Juist voor lange afstanden (zoals dus het geval is bij een vakantierit) kan het erg lonen om te weten hoe je deze functies optimaal kunt benutten. Het bereik van de auto kun je op die manier maximaliseren.

Het aanpassen van jouw rijgedrag, zoals rustiger rijden en anticiperen op het verkeer, kan ook helpen om energie te besparen. Houd een gemiddelde snelheid van 90-100 km per uur aan. Wil je sneller rijden, houd dan goed rekening met extra oplaadpunten.
Wees je ervan bewust dat even goed snelheid maken met een elektrische auto om tijd te winnen tijdens je vakantierit, veelal niet haalbaar is.
Bij het gebruik van airconditioning en verwarming zal de accu sneller leeg raken.

14. Reserveer een elektrische huurauto op tijd

Elektrische auto's zijn steeds populairder. Het is dus verstandig om je huurauto ruim van tevoren te reserveren, vooral tijdens drukke vakantieperiodes. Op die manier heb je meer kans op beschikbaarheid en kun je mogelijk profiteren van vroegboekkortingen. Via sites als Skyscanner en Rental Cars kun je eenvoudig zoeken op aanbieders van elektrische wagens.

15. Standaard voorbereiding voor een autovakantie

Denk voor een autovakantie met een elektrische huurauto ook aan standaard zaken zoals milieustickers, voorbereidingen voor tolpoorten, winterbanden (in geval van wintersport) en natuurlijk het veilig inpakken van de auto.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!