Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 113 instructies gemaakt

Zelf chocolaatjes maken met noten, gedroogde vruchten en kokos.

Zelf chocolaatjes maken met noten, gedroogde vruchten en kokos.
Omschrijving

Wil je zelf chocolade maken en ben je op zoek naar een origineel recept? Maak dan deze chocolaatjes, op basis van zelfgemaakte chocolade, noten, gedroogd fruit en kokos. De chocolaatjes kun je maken in een siliconenvorm en het is niet veel werk. Ambachtelijk en het resultaat is erg luxe zoals je ziet, dus ook leuk om te gebruiken voor een bijzondere verjaardag of ander feestje. Of natuurlijk om cadeau te geven in plaats van bonbons!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor ongeveer 16 chocolaatjes:
  • Cacaoboter, 75 gram (onder meer te koop bij de ekowinkel)
  • Cacaopoeder, 40 gram
  • 1/2 theelepel pure vanillepoeder (o.m. te koop bij de ekowinkel)
  • Noten, zoals: walnoten, cashewnoten of amandelen
  • Gedroogd fruit, zoals: gojibessen, rozijnen, krenten of stukjes abrikoos of dadel
  • Kokoschips, ongeroosterd (onder meer te koop bij de ekowinkel)
  • Twee siliconen ijsblokjesvormen (deze komt van Hema) - uit één vorm maak je 8 chocolaatjes
  • En verder:
  • Kleinere steelpan of hittebestendige kom die je in grotere pan kunt zetten (voor het 'au bain marie' smelten van de cacaoboter)
  • Optioneel:
  • Honing, 1-2 eetlepels
  • Kokosbloesemsuiker, 1 eetlepel
  • (beiden enkel als je de chocolaatjes zoeter van smaak wilt maken)

Heb je geen zin om zelf chocolade te maken van cacaoboter en -poeder? Gebruik dan een chocoladereep naar keuze, die je 'au bain marie' laat smelten tot een vloeibare massa.

1. Chocolade 'au bain marie' smelten

De cacaoboter gaan we 'au bain marie' smelten. Gebruik hiervoor een grote pan, die voor driekwart is gevuld met water. Zet de hittebestendige kom of steelpan die je straks daarin gaat gebruiken alvast even in de pan om te testen of deze voldoende in het hete water komt te staan (en om te testen of het water er niet overheen loopt als je de tweede pan in de eerste zet). Plaats nu de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur uit als het water het kookpunt heeft bereikt.

Leg de brokken cacaoboter in de kleinere hittebestendige kom, schaal of pan. Zet deze kom in de pan met gekookt water en laat de cacaoboter op deze manier langzaam smelten totdat de cacaoboter helemaal vloeibaar is geworden.

Chocolade 'au bain marie' smelten

Zie eventueel ook onze instructievideo waarin de techniek van het 'au bain marie' smelten van chocolade wordt gedemonstreerd.

2. Chocolade maken

Als de cacaoboter helemaal gesmolten is dan haal je de kom uit de pan met water. Voeg nu vervolgens in kleine hoeveelheden al roerende de cacaopoeder toe. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Roer de cacaopoeder steeds goed door de gesmolten cacaoboter, totdat het helemaal is opgenomen en voeg daarna pas weer een volgende hoeveelheid eraan toe. Voeg daarna de halve theelepel vanillepoeder toe, totdat ook de vanillepoeder goed is opgenomen.
Wil je honing of kokosbloesemsuiker gebruiken om de chocolade zoeter te maken? Doe dit nu dan ook bij de vloeibare chocolade en roer het er goed doorheen zodat het geheel oplost. Proef tussendoor even of de chocolade goed van smaak is geworden.

Chocolade maken

3. Siliconenvorm voorbereiden

Breek noten in wat kleinere stukjes en doe in elk vakje van de vorm een variatie van noten en gedroogde vruchten of besjes. Kokoschips en rozijnen is ook een combinatie die erg lekker is! Maar varieer er vooral op los met wat je lekker vindt. Als je geen suikervervanger hebt gebruikt dan is het sowieso lekker om per chocolaatje iets van rozijnen, dadels of ander zoeter gedroogd fruit te gebruiken. Dit geeft de chocolaatjes wat meer karakter.

Siliconenvorm voorbereiden

4. Chocolade in siliconenvorm gieten

Giet nu in ieder vakje een heel klein beetje van de vloeibare chocolade in de siliconenvorm, over de nootjes en het fruit heen. Maak er een heel ondiep laagje chocolade van, het is niet de bedoeling dat de noten, kokos en andere toevoegingen volledig overgoten worden. Het geeft de chocolaatjes juist een leuke twist als de noten, kokoschips etc. er wat uit steken en goed zichtbaar zijn.

Chocolade in siliconenvorm gieten

Heb je relatief teveel chocolade erin gegoten en zijn de noten en vruchten niet goed meer zichtbaar? Voeg dan alsnog nog wat extra kokos, besjes of andere toevoegingen toe die je nu voorzichtig er bovenop kunt leggen.

Optioneel kun je ook nog een klein snufje zeezout over de chocolaatjes sprenkelen, mocht je chocolade en zeezout een lekkere combinatie vinden.

5. Chocolaatjes laten uitharden

Plaats de chocolaatjes nu in de koelkast en laat ze daar een tijdje uitharden. Na ongeveer 30-60 minuten zullen ze hard genoeg zijn om uit de siliconenvorm te verwijderen. Doe dit door ze heel voorzichtig naar boven te drukken, zodat je de chocolaatjes niet beschadigd of breekt.

Leg de chocolaatjes op een mooie schaal om te serveren of leg ze in een goed afgesloten bakje in de koelkast om ze nog even te bewaren. Geniet ervan! Laat je ons van Weethetsnel weten of ze gelukt zijn?

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!