Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 113 instructies gemaakt

Feestelijke gezonde traktaties: chocolaatjes (zonder suiker) met rozijnen, noten en ander lekkers!

Feestelijke gezonde traktaties: chocolaatjes (zonder suiker) met rozijnen, noten en ander lekkers!
Omschrijving

Gezonde traktaties: je komt al snel uit op fruit. Toch hoeft dat niet. Met wat creativiteit kun je ook een originele, feestelijke en gezonde kindertraktatie maken. Waarbij het lijkt alsof het om snoepgoed gaat, maar waar eigenlijk alleen maar veel gezonds in zit. Deze chocolaatjes bestaan bijvoorbeeld uit zelfgemaakte chocolade (zonder suiker of e-nummers) die is gemengd met noten, rozijnen, kokoschips en andere toevoegingen. Helemaal zo slecht nog niet, toch? Deze traktatie is geschikt voor de oudere groepen en bijvoorbeeld goed te gebruiken als traktatie voor groep 8.
Veel plezier met het maken en het trakteren van de zelfgemaakte chocolaatjes.

Handleiding
Benodigdheden
  • Cacaoboter, 75 gram (onder meer te koop bij de ekowinkel)
  • Cacaopoeder, 40 gram (neem het liefst een goed merk van bijvoorbeeld ook de biologische winkel)
  • 1/2 theelepel pure vanillepoeder (o.m. te koop bij de ekowinkel)
  • Optioneel, als suikervervanger:
  • Honing (1 - 2 eetlepels) of:
  • Kokosbloesemsuiker (ongeveer 1 eetlepel)
  • En verder:
  • Mini cupcake vormpjes (deze komen van Hema)
  • Noten, bijv: walnoten, cashewnoten, pinda's (ongezouten)
  • Gedroogd fruit, bijv: rozijnen, gojibessen, stukjes dadel
  • Kokoschips (te koop bij de ekowinkel)

1. Chocolade maken

Smelt de cacaoboter 'au bain marie' en haal de pan met cacaoboter van het vuur. Voeg de cacaopoeder en de vanille toe en roer alles goed door elkaar totdat een mooie, vloeibare chocolademassa is ontstaan.

Mocht je nog niet eerder zelf chocolade gemaakt hebben, zie dan de instructie op onze site met het basisrecept voor het maken van chocolade. Hierin vind je een uitgebreide, stapsgewijze beschrijving voor het maken van de chocola.

Chocolade maken

2. Cupjes klaarzetten

Zet de papieren cupjes klaar op een snijplank - of alvast op een leuke schaal waarop je ze wilt serveren bij het trakteren. Doe in ieder cupje wat noten, gedroogd fruit en / of kokoschips. Het is het lekkerst om een combinatie te maken, zodat in ieder cupje wat 'zoeter' gedroogd fruit zit en daarnaast wat noten en eventueel kokos. Op die manier krijg je de beste smaaksensatie, helemaal als je verder geen suikervervangers hebt gebruikt in je zelfgemaakte chocolade. Door het fruit voorkom je dat de traktaties anders te bitter worden voor kinderen.

Cupjes klaarzetten

Gebruik geen gezouten noten, dit combineert niet goed met de chocolade en overige ingrediënten.

Maak ook een paar varianten zonder noten, voor kinderen die een notenallergie hebben.

3. Chocolade erover gieten

Giet nu voorzichtig de vloeibare chocolade in de cupjes, over het fruit en de noten heen. Zet de traktatie in de koelkast en laat de chocolaatjes hier in ongeveer een uur hard worden. Klaar is je gezonde kindertraktatie!

Maak de chocolaatjes een avond van tevoren. Het is handig in de voorbereiding en je weet zeker dat ze helemaal hard zijn als je ze gaat trakteren.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!