Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Groentebouillon zelf maken van verse groenten en kruiden

Omschrijving

Zelf groente bouillon maken is een fluitje van een cent. Met de zelfgemaakte bouillon als basis kun je lekker koken, zoals soepen en sauzen, vegetarische, niet vegetarische of veganistische gerechten. En wat te denken van een kop warme bouillon, als een heerlijke, opwekkende drank. In de instructievideo kun je zien hoe je de bouillon laat trekken van verse groenten en kruiden. Een gezond en smaakvol alternatief voor het bouillonblokje. Onder de video vind je het geschreven groentebouillon recept. Tijdens het trekken van de bouillon hoef je verder niets meer te doen, dus veel werk is het niet.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 1,5 l bouillon:
  • 2 preien
  • 3 wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 ui
  • 4 takjes tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 3 el olijfolie
  • 1,5 l water
  • peper en zout
  • stukje keukentouw
  • grote soeppan
  • schuimspaan

1. Groenten grof snijden

Was de groenten onder de koude kraan en snijd ze daarna in grove stukken. Bind de kruiden met een stukje keukentouw bij elkaar.

2. Groenten roerbakken

Verhit in een grote soeppan de olie en roerbak in ongeveer 5 minuten de groenten zacht.

Roer de groenten steeds om, tot ze zachter zijn!

Je kunt de groenten in plaats van roerbakken ook even roosteren in de oven. Doe ze daarna met de kruiden in de pan en giet er gelijk het water bij.

3. Kruiden toevoegen

Voeg, als de groenten zacht genoeg zijn, het bosje kruiden en de peperkorrels toe.

4. Water toevoegen

Giet het water in de pan en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de bouillon met het deksel op de pan ongeveer anderhalf uur trekken.

Laat de bouillon nooit koken!

Schep zo nodig met een schuimspaan het schuim bovenop weg!

De bouillon is pas voldoende getrokken, als de groente echt gaar is!

5. De bouillon zeven

Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en giet daarna de bouillon door een zeef. Wil je een heel heldere bouillon, leg dan een theedoek in de zeef en zeef de bouillon een tweede keer. Breng de bouillon op smaak met zout en nog wat peper. Hierna kun je de bouillon meteen gebruiken.

Spoel de theedoek voor gebruik goed uit, om alle zeepresten te verwijderen!

Voor een gebonden soep pureer je de groenten met een staafmixer en voeg je dit groentemengsel weer toe aan de bouillon.

Je kunt de bouillon een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen voor later gebruik. Voor kleinere porties kun je ook wat bouillon invriezen in een ijsblokjeshouder. Handig voor sauzen of een verkwikkende drank.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!