Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Nieuwe auto gekocht: wat moet je regelen?

Nieuwe auto gekocht: wat moet je regelen?
Omschrijving

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen voordat je er de weg mee op kunt. Zo dien je het kenteken van de auto over te schrijven op jouw naam en een autoverzekering af te sluiten. Welke stappen je moet ondernemen om legaal met je voertuig de weg op te kunnen, lees je in dit artikel. Aanvullend wordt informatie gegeven over het aanvragen van een Nederlands kenteken wanneer je een importauto hebt gekocht.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Kenteken laten overschrijven

Wanneer je een auto koopt, zul je het kenteken op jouw naam moeten laten zetten. Dit doe je samen met de verkopende partij. De overschrijving kun je (online of offline) regelen via de RDW. Ook kan dit bij sommige locaties van PostNL. Bekijk meer informatie over wat je nodig hebt en hoe dit proces in zijn werk gaat.
Importeer je een auto uit het buitenland? Dan lees je onderaan dit artikel alles over het aanvragen van een kenteken voor een geïmporteerd voertuig.

2. Motorrijtuigenbelasting en andere zaken

Is de overschrijving geregeld, dan kun je de autoverzekering afsluiten en zaken regelen zoals de motorrijtuigenbelasting (bpm) en de apk-keuring (zie ook stap 4). De aangifte van de motorrijtuigenbelasting verloopt automatisch via de RDW. Die koppelt de gegevens door naar de Belastingdienst wanneer de auto op jouw naam is gezet. Je ontvangt dan vanzelf een rekening voor het betalen ervan.

3. Sluit een goede autoverzekering af

Het afsluiten van (in ieder geval) een WA-verzekering is verplicht om de weg op te mogen. Zoek goed uit welk type verzekering (WA, Beperkt Casco of Allrisk) het meest geschikt is voor jouw voertuig. Zo voorkom je dat je onder- of oververzekerd bent.
  • Een WA-verzekering wordt voornamelijk afgesloten bij auto’s ouder dan tien jaar. Je bent goedkoper uit maar niet verzekerd tegen alle soorten schade.
  • Voor auto’s tussen de zes en tien jaar kun je het beste kiezen voor een zogenaamde Beperkt Casco verzekering.
  • Heb je net een nieuwe auto aangeschaft? Dan kun je het beste kiezen voor een All Risk verzekering. Deze verzekering biedt de meeste dekking in geval van schade of een ongeval. Mocht je de auto per ongeluk total loss rijden, dan krijg je er vaak de dagwaarde voor terug.
Verdiep je goed in de autoverzekering en verschillen tussen verzekeringspartijen. Of doe een check via vergelijkingssites. De autoverzekering van Allianz Direct is in 2023 bijvoorbeeld als beste beoordeeld door Independer en Geld.nl.
Bij alle autoverzekeringen betaal je altijd een deel eigen risico bij een ongeval of schade. Meer details over de WA, Beperkt Casco en AllRisk verzekering, lees je hier.

4. Regel de apk van de auto

Sommige auto’s koop je met een geldige apk (algemene periodieke keuring), maar dit is niet standaard het geval. Controleer dit dus altijd goed. Een nieuwe auto moet na vier jaar voor het eerst apk gekeurd worden. Bij een diesel is dit drie jaar. Daarna moeten ze om de twee jaar gekeurd worden, totdat de auto acht jaar oud is. Vanaf dan moet de auto elk jaar gekeurd worden. Let hier dus goed op en regel de apk tijdig. Via de website van de RDW kun je een kentekencheck doen en zien op welke datum een voertuig voor de apk moet.

5. Nederlands kenteken aanvragen voor importauto

Haal je een auto uit het buitenland? In dat geval zul je een Nederlands kenteken aan moeten vragen. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de RDW. Voor de afspraak zul je het buitenlandse kentekenbewijs en een legitimatiebewijs mee moeten nemen. Soms moeten ook andere documenten, zoals een CvO (Certificaat van Overeenstemming) en een buitenlands apk-rapport, meegenomen worden. Ga dit op voorhand na.
Importeer je een auto vanuit een land buiten de EU? Dan zal de auto door de RDW apk gekeurd moeten worden, voordat een Nederlands kenteken wordt uitgegeven. Bij auto’s die binnen de EU worden geïmporteerd en die nog over een geldige apk beschikken, is dit niet nodig.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!