Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 412 instructies gemaakt

Hoe kun je een sjaal breien met fantasiegaren (in één avond)?

Omschrijving

Een shawl van fantasiegaren is dé trend van deze winter. Je kunt de siersjaal in één avond breien met slechts één bol fantasiegaren. Fantasiegaren van bijvoorbeeld het merk Katia Ondas, een heel zacht acryl bandjesgaren dat speciaal wordt gebruikt voor sjaals en dassen. In de instructievideo laat Karin zien hoe je met dit garen een leuke shawl breit, net even anders dan het standaard breipatroon. In de geschreven handleiding onder de video kun je de instructie stap voor stap nalezen. Veel breiplezier!

Handleiding
Benodigdheden
  • breinaalden dikte 4,5
  • breinaalden dikte 7
  • fantasiegaren, Katia Ondas bandjesgaren 1 bol
  • schaar
  • haaknaald

1. Steken opzetten: de 1e steek

Gebruik voor het opzetten van de steken breinaalden dikte 4,5.
Vouw het bandjesgaren een beetje uit en steek aan het begin van het garen de naald van voor naar achter in het 1e gaatje in het bovenrandje van het garen (zie video 0.28). Schuif dit garenlusje op je breinaald als 1e steek.

2. De volgende 8 steken opzetten

Maak daarna de volgende steek door 2 centimeter verder de naald opnieuw in een gaatje in de bovenrand van het garen te steken en ook dit garenlusje weer als steek op je breinaald te schuiven. Tussen het 1e opgenomen garenlusje en het 2e lusje zit dus 2 centimeter tussenruimte.
Maak op deze manier nog 7 steken, zodat je 9 steken totaal op je naald hebt staan met steeds 2 centimeter tussenruimte tussen iedere steek.
Gebruik alleen de gaatjes in het bovenrandje van het bandjesgaren!
Tussen ieder opgenomen lusje zit dus 2 centimeter garen.

3. De eerste 4 toeren breien

De eerste 4 toeren brei je met breinaalden dikte 4,5.
Steek de lege rechter breinaald van voor naar achter achtereenvolgens in de 1e steek op de linker naald en daarna 2 cm verder (gerekend vanaf de steek met daarin de breinaald) in een gaatje in de bovenrand van het bandjesgaren. Haal vervolgens dit garenlusje door de steek heen.
Brei op dezelfde manier ook de overige steken van de linker naald, waarbij je steeds een tussenruimte van 2 cm aanhoudt tussen de steek op de naald en de op te pakken nieuwe steek op het bandjesgaren.
Brei hierna zo nog 3 toeren. Er ontstaat nu een breiwerk met een leuk kronkeleffect.
De eerste toer is misschien wat lastig, maar als je eenmaal bezig bent gaat het steeds makkelijker.

4. Verder breien met breinaalden 7 en de hele garendraad

Na het breien van de 4 vorige toeren brei je nu verder met breinaalden dikte 7.
Brei eerst 1 toer recht, waarbij je in plaats van een garenlusje als draad, nu de volledige garendraad gebruikt. Na deze ene toer recht gebruik je in de volgende toeren de luie wijvensteek (zie volgende stap), waardoor het sjaaltje wat luchtiger en soepeler wordt.

5. De luie wijvensteek breien

In de 1e toer die je met de luie wijvensteek breit, steek je iedere keer de breinaald in een steek, sla je vervolgens de hele draad 2 keer om de naald en haal je de 2 keer omgeslagen draad in één keer door de steek heen.
In de toer daarna (de 2e toer) heb je nu door de bij iedere steek gemaakte dubbele omslag, het dubbele aantal steken op je naald staan.
Steek in de 2e toer de naald weer in de 1e steek, sla de draad om de naald en haal de omgeslagen draad door de steek.
De volgende steek (de 2e lus van de dubbele omslag) laat je gewoon van de naald afglijden. Hierdoor krijg je een langere lus en een wat losser breiwerk.
Brei op deze manier de naald uit en herhaal daarna steeds achtereenvolgens de 1e en 2e toer, tot je nog ongeveer 2 meter garen over hebt.

6. Weer verder breien op breinaalden 4,5 met het garenlusje

Als je nog ongeveer 2 meter garen over hebt ga je weer over op naalden 4,5 om de laatste toeren te breien met het kronkel effect, zoals beschreven in stap 2 voor de eerste 4 toeren.
Dus de breinaald ( dikte 4,5 ) in de 1e steek van voor naar achter insteken, daarna 2 cm verder in een gaatje in de bovenrand van het garen steken en vervolgens dit garenlusje door de steek halen. Brei de naald uit en hierna op dezelfde manier nog drie toeren erbij. Weer verder breien op breinaalden 4,5 met het garenlusje

7. De sjaal afkanten

Voor het afkanten brei je met gebruik van het garenlusje de eerste 2 steken recht, op dezelfde manier als in de vorige 4 toeren.
Haal hierna de achterste steek over de voorste gebreide steek heen, waarna je nog 1 steek op je naald overhoudt.
Brei met een garenlusje een volgende steek en haal daarna de achterste steek weer over de voorste steek heen. Ga zo door tot je nog 1 steek op je breinaald over hebt.
Knip de werkdraad ruim af en trek de afgeknipte draad door de steek op je breinaald. Werk daarna met behulp van een haaknaald de draad weg in de rand van het breisel.
Bij dit patroon wordt uitgegaan van 1 bol fantasiegaren. Wil de sjaal langer maken, dan kun je natuurlijk een extra bol garen gebruiken.
Katia Ondas garen heeft een samenstelling van 100% Acryl. Was dit garen altijd op handwas 30 graden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!