Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 116 instructies gemaakt

Hoe kun je warmte terugwinnen uit douchewater? Energie besparen.

Hoe kun je warmte terugwinnen uit douchewater? Energie besparen.
Omschrijving

Door met de warmte uit douchewater het koude leidingwater alvast op te warmen hoeft je boiler of ketel minder hard te stoken, waardoor je op je energierekening bespaart. Deze video laat zien welke systemen er bestaan waarmee je warmte uit douchewater kunt hergebruiken en hoe ze werken.

Handleiding

1. Hoe werkt een Warmte Terug Win systeem (WTW)?

Een warmte terug win systeem (WTW) werkt als een warmte wisselaar. Door koud water langs warm water, in dit geval het warme douchewater, te leiden warmt het koude water alvast op. De waterstromen blijven daarbij wel gescheiden. De boiler of ketel kan dan minder hard stoken, waardoor je bespaart op je energierekening.

2. Welk systeem wordt waar gebruikt?

Er zijn twee soorten douche WTW systemen. Voor doucheruimtes op de begane grond of in een appartement wordt een systeem gebruikt dat vertikaal geplaatst wordt rond de douchepijp onder de douche. Voor doucheruimtes op de eerste verdieping of hoger wordt een systeem gebruikt dat horizontaal in de douchebak komt.
Er zijn voor het plaatsen van een WTW systeem een aantal aanpassingen nodig aan de doucheafvoer. Je kunt dit systeem dan ook het beste installeren als je de badkamer verbouwd of direkt bij nieuwbouw.
Als je een WTW systeem laat installeren, kies dan ook voor een thermostatische douchemengkraan. Deze kraan mengt altijd precies de juiste hoeveelheid koud en warm water, ook als de douche WTW nog moet opwarmen.

3. Wat kost het?

WTW systemen zijn alleen verkrijgbaar via de installateur of de groothandel. De prijzen liggen tussen de
€ 500 en € 700.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!