Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Welke voordelen biedt snellezen? En wat voor type lezer ben jij?

Omschrijving

Snellezen wordt steeds interessanter en populairder in de steeds snellere wereld waarin we leven. Deze video laat zien wat een snellezer onderscheidt van een conventioneel lezer en hoe je kunt bepalen wat voor type lezer jij zelf bent.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is het voordeel van snellezen?

Als je je het snellezen eenmaal hebt eigen gemaakt dan kun je grote hoeveelheden tekst met meer snelheid, meer begrip en meer plezier verwerken en terughalen. Het snellezen brengt je naar een hoger niveau van lezen met meer begrip.

2. Doel bepalen

Een conventioneel lezer activeert niet zijn hersenen door vragen te stellen en een doel te bepalen voordat hij begint met lezen. Een snellezer doet dit standaard wel. Hij bepaalt wat hij uit de stof wil halen, heeft dus een doel. Daarnaast stelt hij zichzelf vragen waarmee hij zijn onderbewuste activeert om die kennis uit de stof te halen.

3. Blikveld

Een conventioneel lezer kijkt gewoon naar de tekst en beweegt tijdens het kijken zijn hoofd. Een snellezer kijkt zo breed mogelijk en ziet tijdens het kijken meer grotere clusters van woorden die allemaal meer betekenis hebben. Zo neemt hij automatisch meer stof op.

4. Ontspanning

Een conventioneel lezer is niet ontspannen, maar vaak gestresst bij het lezen. Een snellezer zal een balans vinden tussen alert zijn en ontspannen lezen, waarbij hij een hoger begrip krijgt, sneller kan lezen maar ook met veel meer gemak door grote hoeveelheden tekst kan gaan.

5. Houding

Een conventioneel lezer zit meestal teveel onderuit gezakt en te dicht op de tekst met een afstand van 20 tot 30 cm. Een snellezer zit in een actieve houding, rechtop, zodat hij genoeg zuurstof binnen krijgt, met een afstand tot de tekst van 40 tot 60 cm. Hierdoor zal hij meer waarnemen.

6. Voorverkennen

Een conventioneel lezer verkent meestal de stof niet vooraf en ziet daarmee niet de structuur van de schrijver. Ook ziet hij niet wanneer hij langzaam en wanneer snel kan lezen en de dingen waarmee hij zijn kennis kan activeren. Hij kan daardoor geen koppeling maken met de bestaande kennis. Een snellezer bladert door de stof heen, bekijkt de inhoudsopgave en kijkt naar de samenvatting. Hij maakt een soort van associatieve bodem waaraan je allemaal nieuwe kennis kunt ophangen.
Je kunt niets onthouden als je het niet koppelt aan kennis die je al hebt.

7. Vragen stellen

Een conventioneel lezer zal zichzelf niet actief vragen stellen. Een snellezer wel en neemt daardoor meer waar.

8. Leesmodus

Een conventioneel lezer bepaalt niet zijn leesroute door een tekst. Hij is een standaardlezer van A naar Z. Zijn leesmodus is vaak één tempo, langzaam, veel stilstaan en herlezen. Een snellezer bepaalt vooraf wat hij uit de stof wil halen, waar hij een hoger of een langzamer tempo van lezen wil aanhouden en hoe hij de stof gaat benaderen, van voor naar achter, van het midden naar voor of van het midden naar achteren. Hij zal kiezen voor de modus die hem de hoogste kennis en begrip geven.

9. Focus

Een conventioneel lezer heeft te weinig focus omdat hij niet leest met een bijwijzer. Zijn oog springt over de pagina heen en weer, op en neer en daarmee verliest hij tijd. Een snellezer bepaalt vooraf het blok dat hij wil gaan lezen in een vast tempo onder de tekst door. Een bijwijzer geeft hem daarbij focus.

10. Samenvatten

Een conventioneel lezer zal weinig samenvatten; een samenvatting in eigen woorden lukt vaak niet. Hij maakt weinig aantekeningen en markeert teveel. Een snellezer bepaalt vooraf het te lezen blokje tekst, vat in eigen woorden samen wat hij heeft gelezen en focust zich daarbij op wat hij wel en niet weet. Vervolgens keert hij terug naar de tekst en markeert de kernwoorden.Zo staat hij bij alles wat hij niet heeft waargenomen even stil.

11. Communiceren

Een conventioneel lezer communiceert te weinig naar zijn omgeving wat hij heeft gelezen. Een snellezer daarentegen wel.

12. Wat voor type lezer ben jij? Een motorische lezer

De motorische lezer spelt bijna elke letter en woord uit, heeft een laag tempo en veel afleiding.

13. Een auditieve lezer

Deze lezer wil woorden uitspreken, meestal in groepjes van 2 tot 3 woorden.

14. Een visuele lezer

Een visuele lezer ziet de woorden en begrijpt direkt wat er staat.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!