Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker AnneEva

AnneEva
Heeft 51 instructies gemaakt

Hoe werkt de Nationale Hypotheek Garantie?

Omschrijving

Een huis kopen of verkopen is in deze tijd van economische crisis steeds lastiger. Eén van de zaken die je in het proces hieromtrent tegen kan komen in de NHG, de Nationale Hypotheek Garantie. Maar at is dat nou eigenlijk precies? In deze video uitleg met rekenvoorbeelden over het hoe en wat van de Nationale Hypotheek Garantie.

Handleiding

1. Huis kopen

Het kopen van een huis is een belangrijke en grote beslissing. Extra zekerheid is dan mooi meegenomen. Bijvoorbeeld door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

2. Kosten en hypotheek

Victor en Loes zijn druk bezig met het aanvragen van hypotheekoffertes. Ze hebben een bestaand huis gekocht, en net zoals vrijwel iedereen hebben ze voor die aankoop een hypotheek nodig. De prijs van het huis is 308.000 euro. Daar komt de kosten koper nog bij, dat is ongeveer 10%. Het bedrag waarvoor ze een hypotheek nodig hebben komt daarmee op 338.000 euro.

3. De NHG

Wat is de NHG precies? De NHG zorgt ervoor dat je nooit door onvoorziene omstandigheden met een restschuld op je huis kan komen te zitten.

4. Restschuld

Stel dat Victor werkloos wordt en ze kunnen hun hypotheeklasten niet meer betalen. Dan moeten ze hun huis misschien wel verkopen tegen de executiewaarde. Dat is 90% van 308.000 euro = 278.000 euro. Dan houden ze dus een schuld over van 60.000 euro en zitten ze zonder huis. De NHG betaalt deze schuld aan de hypotheekverstrekker.

5. Kosten

De NHG is een verzekering, en verzekeringen kosten geld. De kosten van de NHG zijn eenmalig het bedrag van 0,55% van de hypotheeksom (in dit voorbeeld 338.000 euro). Voor Victor en Loes is dat 1900 euro. Gelukkig hebben banken graag de zekerheid dat er nooit een restschuld overblijft. En in ruil daarvoor willen ze best een korting op de hypotheekaftrek geven. Die korting kan oplopen tot 0,6%.

6. Fiscaal aftrekbaar

De afsluitkosten van de NHG zijn fiscaal aftrekbaar. Zo verdienen Victor en Loes het afsluiten van de NHG binnen een jaar terug.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!