Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker AnneEva

AnneEva
Heeft 49 instructies gemaakt

Hoe moet je een baby oppakken? En hoe kun je een baby dragen?

Hoe moet je een baby oppakken? En hoe kun je een baby dragen?
Omschrijving

Het verzorgen van je baby vraagt naast veel liefde ook de nodige basiskennis. In deze video wordt duidelijk voorgedaan hoe je een baby oppakt vanuit een liggende houding (uit bed of de box), en hoe je een baby op verschillende manieren kan dragen.

Handleiding

1. Oppakken en dragen van je baby

Wanneer je de baby uit bed of uit de box oppakt, draai het dan eerst door naar de zij. Plaats één hand voor de buik, en één hand onder de billen. Het hoofdje hoeft hierbij niet apart ondersteund te worden. Het kind oefent op deze manier zelf de stabiliteit van het hoofd.

2. Dragen voor je buik

Wanneer je de baby voor je buik draagt met het gezicht naar de omgeving gericht, noem je dat 'basisbevestigend dragen'. Je arm loopt voor de buik van de baby langs naar de benen. De andere hand maakt contact met de billen, de voetjes zijn vrij.

3. Dragen op de onderarm

Via het dragen voor de buik kan je door naar de houding waarbij je je baby draagt op je onderarm. Dit is prettig voor het kind wanneer het last heeft van darmkrampjes. Zo oefen je druk en warmte uit op de buik. Wissel het dragen regelmatig af, de ene keer op de linkerarm, de andere keer op de rechterarm. Zo voorkom je een voorkeurshouding.

4. Dragen op de arm

Wanneer je je kind op de arm draagt, zorg er dan voor dat beide armpjes naar voren wijzen. Je handen zijn onder de billen, de voetjes van de baby zijn vrij. Zorg ook hier voor afwisseling, om een voorkeurshouding te voorkomen.

5. Dragen tegen je aan

Wanneer je de baby tegen je aan draagt, de baby's buik tegen je lijf, probeer dan het hoofdje wisselend tegen je linker- en rechterschouder te leggen. Ook hier geldt dat je op moet passen voor ontwikkeling van een voorkeurshouding.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!