Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe speel je memory? Spelregels en uitleg

Hoe speel je memory? Spelregels en uitleg
Omschrijving

Wil je weten wat de spelregels zijn voor memory en hoe je het spel tactisch kunt spelen? In deze handleiding vind je een uitgebreide uitleg en zijn de regels stapsgewijs voor je op een rijtje gezet. Memory (ook wel ‘memorie’ genoemd) is een leuk kaartspel om te spelen met vrienden, kinderen, of ouderen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hun geheugen ermee trainen. Bovenal is het een leuk en vermakelijk spel waaraan iedereen kan meedoen. De spelregels voor memory zijn simpel en je hebt ze zo onder de knie! Met wat aanvullende tips lees je in deze handleiding ook nog eens hoe je het spel strategisch kunt spelen en zo je kans om te winnen vergroot.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Hoe werkt memory?

Memory is een kaartspel waarbij je wordt uitgedaagd om twee dezelfde plaatjes te vinden. Het spel bestaat uit een even aantal kaarten waarop aan één zijde afbeeldingen, woorden of getallen staan. Van iedere afbeelding, woord of getal bevat het spel een paar, oftewel: twee dezelfde kaarten. Alle kaarten worden met de beeldzijde naar beneden neergelegd. Het is de bedoeling dat jij de twee kaarten die bij elkaar horen, weet op te sporen. Hoe je daarbij te werk gaat, lees je in deze handleiding.

2. Vanaf en tot welke leeftijd kun je memory spelen?

Memory kun je officieel spelen vanaf 4 jaar. Maar je kunt ook met peuters vanaf een jaar of 2 al beginnen met spelen en oefenen. Aan memory zit geen leeftijdsgrens, dus voor volwassenen en ouderen tot 99+ jaar is het spel net zo goed nog uitdagend en leerzaam.

3. Wat is het doel van het spel?

Het doel van memory is om twee gelijke kaarten te vinden. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk paren van dezelfde kaarten vindt en deze bij elkaar verzameld. Heb je de meeste kaarten verzameld, dan win je het spel.

4. Wat heb je nodig om het spel te spelen?

Voor het spelen van memory heb je enkel een memory spel nodig. En natuurlijk één of meer tegenspelers om het spel mee te spelen.
Memory spellen kun je bijvoorbeeld hier kopen bij Bol.com.

5. Met hoeveel spelers kun je het spel spelen?

Memory kun je spelen met 2 of meer personen. Het maximum aantal spelers is 8. Kleine kinderen kun je het spel ook alleen laten spelen.

6. Voorbereiding van het memory spel

  • Leg alle kaarten met de afbeelding naar beneden op tafel.
  • Hussel de kaarten goed door elkaar.
  • Leg de kaarten vervolgens naast elkaar in een vierkant of rechthoek.
  • Zorg ervoor dat de kaarten elkaar daarbij niet raken.

7. De spelregels van memory

  • Bepaal onderling wie mag beginnen met het spelen van het memory spel. Het spel wordt daarna met de klok mee gespeeld.
  • De speler die begint met spelen, mag achtereenvolgens twee kaartjes omdraaien.
  • De kaartjes worden daarna gelijk weer met de beeldzijde naar beneden teruggedraaid, tenzij de speler direct al twee dezelfde kaartjes heeft omgedraaid. Is dat het geval, dan mag de speler de kaarten houden en nogmaals twee kaartjes omdraaien.
  • Pakt een speler twee verschillende kaarten, dan is de beurt van deze speler over en is de volgende speler aan de beurt.
  • Op deze manier blijf je doorspelen totdat alle kaartjes uiteindelijk zijn omgedraaid.
De spelregels van memory

8. Aanvullende regels voor het spel op een rijtje

  • Draai de kaarten slechts korte tijd om en leg ze altijd op dezelfde plek weer terug.
  • Heeft iemand een sterk geheugen? Dan mag diegene net zo lang doorspelen totdat de beurt over is. Er zit geen maximum aantal aan de goed omgedraaide kaartjes.
  • Draai je een verkeerd kaartje om? Dan mag je niet daarna nog een derde kaartje omdraaien. Je beurt is dan gewoon over.

9. Wanneer win je bij memory?

Het spel eindigt als het laatste paar kaartjes is omgedraaid. Daarna kun je zien wie het spel heeft gewonnen. De speler die de meeste sets kaarten heeft, is de winnaar van het spel. Je kunt dit ook snel vaststellen door iedereen stapeltjes te laten maken van de kaarten. De persoon met de hoogste stapel kaartjes, die heeft het spel gewonnen. Degene met de minste kaarten, die verliest.

10. Wat moet je doen als spelers evenveel kaarten hebben?

Hebben twee of meer spelers hetzelfde aantal kaartjes, dan is het gelijkspel. Je kunt ervoor kiezen om twee winnaars te benoemen, of om de winnaars een eindronde te laten spelen. Deze eindronde wordt gespeeld met 9 paar kaartjes. Er komt dan altijd een winnaar uit de bus.

11. Hoe lang duurt het spel?

De speeltijd van memory is afhankelijk van het aantal paar kaarten en het aantal personen waarmee je speelt. Gemiddeld zal het spel zo’n 15-30 minuten in beslag nemen.

12. Memory spelen zonder tijd

Memory speel je officieel zonder tijd. Iedere speler mag dus net zo lang nadenken over het omdraaien van de kaarten, als dat de speler nodig heeft. Wel is het beter om de kaarten zo kort mogelijk om te draaien, zodat je het niet al te makkelijk maakt voor je tegenspelers om na jou de juiste paren eruit te halen.

13. Tips voor het winnen van het spel

Wil je memory strategisch spelen? Dan kunnen deze tips je daarbij helpen:
  • Pak altijd eerst de kaart waarover je twijfelt. Blijkt het de verkeerde kaart te zijn, dan kun je er daarna nog een tweede andere kaart bij pakken. Bij jouw volgende beurt kun je dan proberen om alsnog het goede paar kaarten om te draaien.
  • Pak je een kaart van een nieuw paar, een kaart die jou dus nog onbekend is? Pak dan als tweede kaart zo mogelijk een bekende kaart. Je geeft dan geen nieuwe kaart weg aan je tegenstander. De kans is namelijk klein dat je bij een nieuw paar direct de tweede kaart erbij vindt.
  • Breek het laatste paar niet aan. Blijf spelen met de kaarten die je al kent. Je voorkomt daarmee dat je tegenspeler jou kan uitspelen.

14. Met hoeveel kaarten speel je het spel?

Het memory spel kun je spelen met zoveel paar kaarten als je wilt. Het officiële spel bevat 48 speelkaarten, oftewel 24 paren. Wil je het spel makkelijker maken, bijvoorbeeld omdat je het met kleine kinderen speelt of omdat je het spel voor het eerst speelt? Begin dan met minder kaarten en bouw het aantal kaarten langzaam uit.
Je kunt ook zelf een memory kaartspel maken. Het aantal kaarten bepaal je dan zelf en kun je naar wens uitbreiden. Hoe je memory maakt, lees je in deze instructie.

15. Waar is memory goed voor?

Memory is een geheugenspel waarbij je het korte termijn geheugen traint. Je traint hiermee dus het zogenaamde cognitieve deel van de hersenen, doordat spelers moeten onthouden waar de kaartjes liggen. Voor kinderen draagt memory daarnaast bij aan het ontwikkelen van:
  • De fijne motoriek, doordat de kaartjes opgepakt en omgedraaid moeten worden.
  • De sociaal-emotionele ontwikkeling, doordat het spel samen wordt gespeeld.
  • De taalontwikkeling, wanneer je samen met een peuter de afbeeldingen of woorden op de kaartjes benoemd.
  • De concentratie, doordat je moet opletten om de goede kaartjes te pakken te krijgen.

16. Wanneer is het leuk om memory te spelen?

Memory is een leuk spel om te spelen ter ontspanning. Kinderen leren spelenderwijs, en voor volwassenen is het een leuk en laagdrempelig spel. De regels zijn makkelijk en iedereen kan het spelen. Daarnaast heb je er weinig tijd voor nodig.
Neem het spel dus mee op vakantie, om op de camping te spelen, of speel het bijvoorbeeld in het weekend of op een vrije (mid)dag samen met de kinderen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!