Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Belangrijke tips voor je hond bij warm weer

Belangrijke tips voor je hond bij warm weer
Omschrijving

Wat kun je doen voor je hond bij warm weer en tijdens hete zomerdagen? En hoe zorg je ervoor dat je hond bij hitte de dag goed doorkomt en niet oververhit raakt? Ieder jaar komen er meldingen binnen van honden die oververhit zijn geraakt of waarbij het warme weer fataal is geworden. Doordat de regulatie van warmte bij honden anders werkt dan bij mensen, is het belangrijk om extra goed voor je viervoeter te zorgen tijdens een warme dag. Honden kunnen namelijk niet zweten. Maar hoe kun je oververhitting bij je hond voorkomen? Hieronder worden een aantal belangrijke tips en adviezen gegeven die je daarbij kunnen helpen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Welke honden hebben kans op oververhitting?

Iedere hond heeft kans op oververhitting tijdens warme zomerdagen. Kleine honden, grote honden, honden met een dikke vacht, een dunne vacht, een lichte vacht of een donkere vacht: het maakt allemaal weinig uit. Dit komt doordat honden hun warmte alleen kwijt kunnen via de tong - en deels via de voetzolen. Het reguleren van warmte werkt dus anders dan bij ons mensen. Warm weer is dan ook voor ALLE honden gevaarlijk. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen in acht, zoals hieronder in de stappen wordt beschreven.
Let daarnaast extra goed op bij:
  • Oude honden
  • Puppy’s
  • Honden met korte neuzen en/of ademhalingsproblemen
Mopshondjes maar ook boxers en bulldogs (Franse en Engelse) zijn voorbeelden van honden met een korte neus die een verhoogd risico lopen op oververhitting.

2. Waarom is warm weer voor een hond gevaarlijk?

Als de lichaamstemperatuur van een hond te hoog oploopt, wordt het bloed stroperig. Het kan dan niet goed meer worden rondgepompt. Dit kan leiden tot schade aan de organen. De hersenen van de hond, maar ook het hart en andere organen kunnen beschadigd raken. In het ergste geval wordt de warmte fataal en komt de hond te overlijden.

3. Wandelen met de hond in de zomer

Waarmee moet je rekening houden bij het uitlaten van je hond met warm weer?
  • Wandel zo vroeg mogelijk met je hond, of later in de avond als de zon weg is
  • Houd de wandelingen kort
  • Doe tijdens een hete dag geen spelletjes met de hond
  • Kies bij voorkeur voor koelere zandpaden of gras
  • Laat de hond niet op het asfalt lopen, dit is HEEL warm voor de voetzolen
  • Wees extra voorzichtig met honden die lichte voetzolen hebben, deze zijn nog gevoeliger
Voel zelf maar eens voorzichtig aan asfalt als de zon erop heeft gestaan of houd je hand er net boven. Je zult je verbazen over de hitte die er vanaf komt. De temperatuur van asfalt neemt grofweg de dubbele temperatuur aan van de temperatuur in de lucht. Dat betekent dat als het buiten 25 graden is, de temperatuur van het asfalt zo’n 50 graden bereikt.
Wandel bij voorkeur in een (koel) bos of op een andere plek met veel schaduw. Voorkom wandelen op de hei of een ander open gebied.

4. Hond in de auto met warm weer (belangrijk!)

Er zijn veel mensen die dit tijdens de zomermaanden nog doen: de hond (even) achterlaten in de auto. Bijvoorbeeld om zelf snel een boodschap te doen of vanuit de gedachte dat het zielig is om de hond alleen thuis te laten. Maar let op: laat je hond NOOIT alleen in de auto tijdens een warme dag. Een hond in een te warme auto kan namelijk binnen 15 minuten al overlijden, zelfs als het raam op een kier staat! De auto kan binnen 10 minuten al een oven worden die de 40 of zelfs 50 graden bereikt. Wist je dat ook bij een buitentemperatuur van 15 graden, de binnentemperatuur van de auto binnen een paar minuten al hoog kan oplopen?
Laat de hond dus NIET in de auto, ook niet als er maar een beetje zon is, ook niet als je maar “een paar seconden” weg bent of even snel de winkel in en uit gaat. Laat de hond thuis (of breng de hond eerst naar huis) voordat je zelf boodschappen gaat doen of andere activiteiten gaat ondernemen.

5. Zwemmen & opdrogen van de hond

Ga je zwemmen met je hond tijdens een warme dag of bij hitte? Laat de hond na het zwemmen niet opdrogen in de zon, de combinatie van nat en warmte kan zorgen voor broeien.
Doe tijdens een hete dag ook geen spelletjes met de hond in het water. Laat de hond ontspannen zwemmen - als hij dat zelf wil en puur ter afkoeling. Forceer niets.

Heeft je hond nog niet eerder gezwommen? Misschien raar maar waar, maar niet elke hond kan zwemmen! Laat je hond wennen in ondiep water (niet meer dan een paar cm). Dit is erg belangrijk om de hond vertrouwd te laten worden met het water. Maak er een oefening van en zorg ervoor dat het leuk is. Gooi je hond nooit zomaar in het diepe!
Kijk altijd of de hond het zwemmen wel fijn vindt en dit zelf ook wil. Forceer de hond niet, dat heeft geen enkele zin en is zielig voor het dier.
Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond om hem verkoeling te geven. Het temperatuurverschil kan te groot zijn.

6. Fietsen & andere inspannende activiteiten

Fietsen tijdens warme dagen is voor een hond erg vermoeiend en kost teveel inspanning! Maak ook geen lange wandelingen en zorg voor zo min mogelijk activiteit. Zelfs in de vroege ochtend kan dit door warmte of een drukkend gevoel in de lucht al teveel zijn.
Wil je toch fietsen of iets anders actiefs ondernemen met de hond tijdens een warme dag? Doe dit dan echt zo vroeg mogelijk en maak het niet te lang. Het zal voor de hond al snel te inspannend worden, ook in combinatie met de rest van de hete zomerdag (die jouw viervoeter extra energie kost in het reguleren van de warmte). Daarnaast heb je ook bij het fietsen het probleem van het asfalt: dit wordt bloedheet.

7. Hond meenemen naar een zonnig terras

Neem je de hond mee naar een terras of bijvoorbeeld naar vrienden? Zorg ALTIJD voor een schaduwplek waar de hond kan liggen. Is deze er niet? Verplaats dan naar een andere plek of ga naar huis. Dat laatste klinkt misschien overdreven maar de risico’s op oververhitting wil je de hond niet aandoen. Hierboven hebben we het al genoemd: schade aan organen, hart en hersenen kunnen het resultaat zijn. Niet zichtbaar, wel zeer ernstig.

8. Hond in de tuin of op het balkon tijdens warme dagen

Ook als je de hond tijdens warme dagen in de tuin of op het balkon laat: let op de zon! Zorg voor een goede schaduwplek en zet bijvoorbeeld altijd een parasol op - ook als de tuin natuurlijke schaduwplekken heeft. De zon kan tijdens de zomermaanden snel genoeg draaien en dit heb je niet altijd in de gaten.
Laat de deur naar binnen toe altijd op een kier, zodat de hond zelf de verkoeling binnen kan opzoeken wanneer dit nodig is. En vergeet de bak met water niet!

9. Afkoelen van de hond bij hitte

Een hond zweet door te hijgen en via de voetzolen. Zorg ervoor dat de vacht tussen de voetzolen kort is. Borstel bij warm weer je hond ook iedere dag even; het verwijderen van losse haren draagt bij aan het makkelijker kunnen afkoelen. Daarnaast kun je overwegen om de hals wat te scheren. Ook dit zorgt voor extra verkoeling. Helemaal voor oudere honden, die het extra zwaar hebben met het reguleren van hitte, kan dit prettig zijn.
Heeft je hond het heel warm? Dan kun je de hond afkoelen met wat stromend water, bijvoorbeeld uit de tuinslang. Ook kun je een koele (geen ijskoude!) handdoek pakken en deze op hem leggen. Laat de handdoek niet op de hond liggen, dat voorkomt juist dat de hond goed kan afkoelen. De handdoek neemt de temperatuur van de hond namelijk snel over en gaat broeien.
Het aanschaffen van een koeltemat of een koeltehalsband kan behulpzaam zijn voor je viervoeter.

10. Het geven van hondenijs

Het is niet nodig om je hond ijs te geven tijdens een warme dag of bij hitte. Het geven van ijs heeft zelfs best wat nadelen. Zo kan je hond er diarree van krijgen (wat je juist niet wilt met warm weer). Bij zelfgemaakte hondenijsjes / hard ijs uit de vriezer kunnen de tanden van de hond beschadigen of kan bijvoorbeeld de lip van de hond vast komen te zitten. Laat de hippe hondenijsjes dus liever voor wat ze zijn! Een bak koel kraanwater is beter.

11. Hond mee naar een warm vakantieland

Ook en vooral als je de hond meeneemt op vakantie, is het belangrijk om bovenstaande voorzorgsmaatregelen te nemen zodat de hond niet oververhit raakt. Laat je hond daarnaast nooit alleen in de caravan of in een tent achter - ook dus niet als je even snel naar de camping supermarkt loopt. En wees extra alert wanneer je in het buitenland ergens een terrasje pakt met je viervoeter. Zo zorg je ervoor dat je hond de warme dagen ook tijdens een vakantie in een warm land prettig en zonder problemen doorkomt.
Neem jezelf niet als indicatie voor een warme dag of bij het peilen van de temperatuur in een auto of caravan. Een temperatuur die voor jou nog te doen is, kan voor je hond anders uitpakken. Ga dus altijd bewust om met warmte.
Zorg tenslotte dat er ALTIJD water beschikbaar is voor de hond. Plaats de waterbak buiten en neem standaard een draagbare waterbak mee als je op pad gaat.

12. Tips voor een lange autorit naar het buitenland

Ga je op vakantie met de auto? Haal dan tijdens stops ook de hond uit de auto. Overweeg om een kleine autoventilator aan te schaffen, die je tijdens de rit speciaal in de buurt van de hond plaatst. Nogmaals, een hond kan niet zweten zoals wij mensen dat kunnen. Het is daarom belangrijk om naar manieren te zoeken waarop je de hond de nodige verkoeling kunt geven. En om hier speciaal alert op te zijn.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!