Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe werkt een eigen oplaadpunt voor je elektrische auto?

Hoe werkt een eigen oplaadpunt voor je elektrische auto?
Omschrijving

Een eigen laadpaal voor je elektrische auto heeft voordelen en nadelen. In dit artikel wordt besproken wat de voordelen zijn van een privé laadpaal en met welke nadelen je rekening moet houden. Ook lees je wat erbij komt kijken als je zelf een eigen oplaadpunt wilt installeren, uit welk type laadpunten je kunt kiezen en waar je een eigen laadpaal het beste kunt plaatsen. Op basis van de informatie kun je jezelf goed oriënteren op hoe een eigen laadpaal werkt en zo bepalen of een eigen laadpaal voor de deur of langs de openbare weg wel of geen goede optie voor je is.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Tarief eigen laadpaal versus publieke laadpaal

Een eigen laadpaal brengt voor- en nadelen met zich mee. We beginnen met de voordelen van een privé laadpaal. Het belangrijkste voordeel is het lage tarief van een laadpaal aan huis. Je betaalt gemiddeld tot twee keer zo veel per kWh als je je auto oplaadt bij een publieke laadpaal, ten opzichte van een privé laadpaal.
Een ander voordeel is tijdswinst. Door je auto thuis op te laden hoef je niet te reizen naar een publieke laadplek én je hoeft nooit te wachten op een laadpaal, door de stijging in elektrische auto's is er op veel plekken namelijk een tekort aan publieke laadpalen. Daarnaast ben je veel flexibeler in de tijden waarop je auto aan de lader ligt. Het duurt namelijk enkele uren om je auto volledig op te laden en met een eigen laadpunt kan het opladen van elektrische auto's ook thuis wanneer het jou het beste uitkomt. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld fijn als hun auto 's nachts oplaadt, zodat zij in de ochtend direct gebruik kunnen maken van hun auto.

2. Privé laadpaal openbaar maken

Nog een voordeel van de privé laadpaal, is dat je er zelf ook geld mee kunt verdienen. Je hebt in Nederland de optie om jouw laadpaal openbaar te maken. Andere mensen met een elektrisch voertuig kunnen hun auto opladen bij jouw laadpaal. Je bepaalt zelf het tarief dat zij hiervoor moeten betalen. Door je laadpaal openbaar te maken, komt deze op een lijst met openbare laadstations te staan. Andere bezitters van een elektrische auto kunnen jouw laadpaal dan zien en er gebruik van maken. De laadkosten van anderen kun je verrekenen door een beheersysteem (bijvoorbeeld met een laadpas) te koppelen aan jouw laadpaal of door simpelweg het laadtarief voor anderen hoger in te stellen, zodat je erop verdient als jouw laadpunt wordt gebruikt.

3. Verduurzamen van de samenleving

Naast bovenstaande directe voordelen, heeft een eigen laadpaal ook indirect als voordeel dat je meewerkt aan de verduurzaming van onze samenleving. Zo is een privé laadpaal aantrekkelijk in combinatie met zonnepanelen, omdat je de zonne-energie kunt gebruiken om je auto mee op te laden. Ook steun je met een laadpaal het gebruik van elektrische voertuigen, iets wat de Nederlandse overheid stimuleert binnen onze samenleving.

4. Nadelen van een eigen laadpaal

Het nadeel van een eigen laadpaal is de hoogte van de kosten om er een aan te schaffen. Een laadpaal is een flinke investering. Je betaalt kosten voor installatie, de laadpaal zelf en in sommige gevallen voor het upgraden van je stroomaansluiting. Het kan namelijk zo zijn dat deze niet geschikt is voor het aansluiten van een laadpaal, hier vertellen we later in dit artikel meer over.

5. Waarmee moet je rekening houden als je thuis een eigen oplaadpunt wilt installeren?

Wanneer je een laadpaal wilt laten installeren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het van belang dat je bepaalt wat de laadsnelheid van je auto is. Als je auto heel snel oplaadt, dan is het fijn om een lader te hebben die ook zo snel kan laden. Is je auto niet zo snel met opladen? Dan kan het alsnog een goed idee zijn om een snelle lader te kiezen, want je weet nooit of je in de toekomst een sneller ladende auto aanschaft.

6. De juiste stroomaansluiting voor je eigen laadpaal

Het is ook erg belangrijk om jouw stroomaansluiting te checken. Je moet weten of je een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting hebt. Oudere huizen hebben meestal een 1-faseaansluiting, maar kunnen in veel gevallen achteraf van een 3-fasenaansluiting worden voorzien. Neem hierover contact op met je netbeheerder. Met een 3-fasenaansluiting kun je de auto in principe drie keer zo snel opladen, mits je auto geschikt is om hierop aangesloten te worden.

7. Dynamic load balancing

Daarnaast is het goed om te kijken naar een laadpaal met dynamic load balancing. Deze houdt steeds bij hoe hoog het stroomverbruik in huis is en weet hoeveel capaciteit er nog beschikbaar is om je auto op te laden. Als je dan ’s avonds een apparaat aanzet, anticipeert de laadpaal daarop en zorgt deze ervoor dat je netwerk niet wordt overbelast.

8. Welk type privé laadpalen zijn er?

Bij het selecteren van een oplaadpunt voor je elektrische auto kun je uit verschillende types kiezen. Allereerst de keuze tussen een laadpaal of een wallbox. Een wallbox hangt, zoals de naam al verraadt, aan je muur. Een paal staat los en kan ook verder van je huis af staan. De functie is verder precies hetzelfde. In het artikel gebruiken we enkel de naam laadpaal, maar alle informatie geldt ook voor een wallbox.

Je kunt voor een laadpaal kiezen die direct oplaadt als je de stekker in de auto steekt. Of een laadpaal met een kaartlezer, waardoor er extra beveiliging is tegen het gebruik van de laadpaal door anderen. Met een kaartlezer hou je ook makkelijk bij wie er laadt en hoeveel er geladen is. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een zakelijke leaseauto.

Als kers op de taart kies je zelf de kleur, lengte en vorm van het oplaadpunt.

9. Hoe werkt de installatie van een privé laadpaal?

Je kunt een laadpaal zelf installeren, of laten installeren door een professional. Een installatie kan namelijk best ingewikkeld zijn. Het kan je dus een hoop tijd en moeite besparen als je iemand inhuurt om de installatie te doen. Wil je toch liever zelf de laadpaal installeren? Neem dan contact op met de leverancier van je laadpaal om te bepalen welke stappen je zelf alvast kunt ondernemen.
Oplaadpalen kun je bijvoorbeeld ook aanschaffen hier bij Coolblue of zelfs via Bol.com. Via Coolblue krijg je een persoonlijk advies en kun je een laadpaal laten plaatsen door een eigen, deskundige specialist.

10. Waar kun je een oplaadpunt bij je huis het beste plaatsen?

Het oplaadpunt kun je het beste plaatsen op een plek waar de laadpaal goed aangesloten kan worden aan je meterkast, idealiter is dit een plek waarbij niet gegraven hoeft te worden om de kabel naar de meterkast te leiden. Daarnaast is het uiteraard van belang om rekening te houden met de plek waar jij je auto parkeert. Is dit bijvoorbeeld in de garage? Dan staat of hangt de laadpaal daar het beste. Zet jij je auto altijd op de oprit? Dan kun je het oplaadpunt beter bij je oprit plaatsen.

11. Hoe moet je dit doen als je in een rijtjeshuis woont?

Wanneer je in een rijtjeshuis woont kan het zo zijn dat je geen eigen oprit of garage hebt. Kijk dan of je openbare parkeerplaatsen voor je huis hebt. Het oplaadpunt moet in dat geval daar worden geplaatst; in dit geval is het raadzaam om eerst navraag te doen bij je gemeente over vergunningen en hun regelgeving voor laadpalen langs de openbare weg. Bij deze parkeerplaats komt een bord te staan dat parkeren alleen is toegestaan voor elektrische auto’s. Het is dan helaas niet mogelijk om de parkeerplaats alleen voor jouw auto te reserveren.

12. Hoe lang gaat een eigen laadpaal gemiddeld mee?

Gemiddeld gezien gaat een laadpaal ongeveer 10 jaar mee. De laadpaal zelf heeft weinig onderhoud nodig en kan niet snel kapot gaan. Wel is het weer van invloed op de levensduur van de laadpaal. Als deze regelmatig wordt blootgesteld aan regen en wind is het verstandig om de laadpaal wat vaker schoon te maken en eens in de zoveel tijd te laten checken op bedrading. Als je laadpaal toch kapot gaat kun je het beste contact opnemen met de leverancier. Daarnaast kan het natuurlijk altijd zo zijn dat er op den duur een nieuwer model uitkomt dat geschikter is voor jouw auto en dat je daardoor je huidige oplaadpunt eerder vervangt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!