Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Hoe moet je lopen met wandelstokken?

Omschrijving

Het lopen met wandelstokken biedt veel voordelen tijdens langere wandeltochten of als je de bergen in trekt. Welke voordelen dit zijn, wordt uitgelegd in deze instructievideo van Bever. Ook leer je hoe je wandelstokken moet gebruiken en waar je op moet letten bij het kopen van wandelstokken.
Ben je eenmaal gewend aan het lopen met wandelstokken dan worden het al gauw je beste wandelmaatjes. Veel wandelplezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Wandelstokken
  • Optioneel:
  • Rubber dopjes voor op de punten
  • Een teller
  • Wandelschoenen
  • Wandeluitrusting
  • Deze producten zijn te koop in de winkel of via de webshop van Bever

1. Waarom gebruik je wandelstokken?

In de bergen is het gebruik van wandelstokken sowieso een must. Bij het klimmen en dalen geven ze je steun. Daarnaast heb je met je wandelstokken een betere balans en loop je veiliger. Zeker als je door sneeuw of ijs loopt zijn ze onmisbaar.
Maar ook op het vlakke terrein zoals we dat in Nederland kennen, zijn wandelstokken aan te raden. Ze geven extra steun voor je gewrichten, je loopt stabieler en je houdt het tempo er lekker in. Een ander voordeel van het gebruik van wandelstokken is dat je tijdens het lopen je knieën minder belast. Ook zullen je spieren minder snel vermoeid raken. Een pre voor lange wandeltochten.
Een bijkomend extra voordeel is: als je wandelstokken gebruikt train je ook je armen en schouders.

2. Hoe moet je wandelstokken gebruiken?

Haal je hand door het polsbandje heen en leg vervolgens je hand erop bij het beetpakken van de stok (zie video 0.52). Hou de wandelstok zodanig vast dat je arm een hoek van 90 graden maakt; op die manier hou je je rug goed recht.
Stap je met je linkerbeen naar voren, plaats dan tegelijkertijd ook je rechter stok naar voren. Je volgt dan de natuurlijke zwaaibeweging die je armen maken tijdens het lopen. Neem een ontspannen houding aan (je wandelt tenslotte voor je plezier) en werk vooral vanuit je polsen. Volg de beweging van je schouders. In Nederland zal het minder vaak voorkomen, maar loop je in de heuvels of bergen en begin je te klimmen, dan is het handig om gebruik te maken van de telescoopfunctie van je wandelstokken om ze korter of langer te maken. Komt er een terrein dat omhoog gaat, dan kun je de stokken het beste inkorten. Ga je dalen? Dan kun je ze wat langermaken. Misschien overbodig om te zeggen, maar wandel in ieder geval met 2 stokken. Zou je er maar 1 gebruiken, dan zou je niet goed rechtop kunnen lopen. Hoe moet je wandelstokken gebruiken?
De onderkant van de wandelstok heeft een punt die gemaakt is van slijtvast materiaal. Op asfalt maakt dat een tikkend geluid. Er zijn speciale rubberen of kunststof dopjes te koop die je op de punt kunt schuiven. Het voordeel daarvan is dat je geluidloos loopt en de stok veiliger is om mee te nemen.

3. Wandelstokken: waar moet je op letten ?

De meeste wandelstokken zijn telescopisch, wat wil zeggen dat ze meestal op 2 of 3 punten in- en uitschuifbaar zijn en dus gemakkelijk op jouw lengte afgesteld kunnen worden. Daarvoor zijn er verschillende systemen, zoals een kliksysteem en een draaibaar vergrendelsysteem.
Beide systemen zijn eenvoudig te gebruiken. Een kliksysteem werkt iets sneller en gaat ook wat langer mee.
Er zijn ook stokken die inklapbaar zijn, oftewel je kunt ze ‘opvouwen’. Dat opvouwsysteem werkt hetzelfde als bij tentstokken. Heel handig natuurlijk bij het meenemen, want je maakt er dan een klein pakketje van dat in je tas past. Een opvouwbare wandelstok kan tegelijkertijd ook telescopisch zijn. Opvouwbare stokken hebben wel als nadeel dat ze meer zwakke plekken hebben.
Verder komen er steeds meer wandelstokken op de markt die een verlengd handvat hebben. Dat is vooral handig als je veel wisselt tussen bergop en bergaf. Je hoeft dan niet steeds de lengte van je stok aan te passen. Je pakt je stok gewoon ‘hoger’ of’ lager’ vast tijdens je klim. Wandelstokken: waar moet je op letten ?
Er bestaat ook een wandelstok die je tevens als statief kunt gebruiken. Erg handig dus voor het maken van een selfie.
Heel handig bij een wandelstok is de teller (het ronde schijfje onderaan). Dit is fijn als je op sneeuw loopt of in natte weilanden. Een teller zorgt ervoor dat je stok niet wegzakt in de sneeuw of in de grond. Er zijn verschillende soorten tellers, dus check wel eerst even welke je nodig hebt.

4. Van welke materialen zijn de wandelstokken?

Er zijn wandelstokken van diverse materialen. De meeste wandelstokken zijn gemaakt van aluminium. Dat is sterk materiaal en heeft als voordeel dat het licht is. Ook zijn er wandelstokken die gemaakt zijn van carbon of titanium. Deze materialen zijn zelfs nog sterker en lichter, maar die voordelen hebben wel één nadeel: ze zijn wat steviger geprijsd.

5. Wat is het verschil tussen wandelstokken en Nordic walking stokken?

Nordic walking stokken zijn een soort van wandelstokken die worden gebruikt voor een work-out op vlak terrein. Het verschil met gewone wandelstokken is dat Nordic walking stokken meestal langer zijn en een ander handvat hebben. Daarnaast zijn deze stokken nooit opvouwbaar. Nordic walking stokken zijn onvoldoende flexibel om te gebruiken in heuvelachtige of bergachtige gebieden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!