Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid05

Redactielid05
Heeft 25 instructies gemaakt

Waarom gebruik je wandelsokken?

Omschrijving

Waarom je wandelsokken gebruikt, wat de beste wandelsokken zijn en welke type wandelsok je moet kiezen bij de schoen waarop je wandelt, wordt uitgelegd in deze instructie. Wandelsokken hebben verschillende voordelen en door het dragen van de juiste wandelsokken, voorkom je blaren en zorg je voor een goede aansluiting van de wandelschoen om je voet. In de handleiding onder de instructievideo kun je alle informatie en tips nog eens rustig nalezen, zodat je goed voorbereid de juiste sokken kunt kopen voor jouw wandeltocht. Alvast een fijne wandeling gewenst!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Wandelsokken
  • Optioneel: dunne ondersokken (zgn. liners)
  • Deze producten zijn te koop in de winkel of via de webshop van Bever

1. Waarom wandelsokken? De voordelen ervan

Gewone katoenen sokken, waar je dagelijks op loopt, voeren bijna geen lichaamsvocht af. Als je met dergelijke sokken lange wandelingen maakt, zullen de voeten vochtig worden en bestaat het gevaar van blaren. Een speciale wandelsok daarentegen is van een zodanige samenstelling dat het transpiratievocht wordt afgevoerd. Voordeel hiervan is dat de voeten droog blijven, waardoor huidirritaties worden voorkomen en het risico dat je blaren oploopt aanzienlijk wordt verkleind. Fabrikanten kiezen vaak voor een combinatie van verschillende vezels in één sok: een kunstvezel aan de binnenkant om je voeten droog te houden en wol aan de buitenkant voor de bufferfunctie, dat wil zeggen: om het vocht op te kunnen slaan.

2. Met wandelsokken sluit je wandelschoen beter aan

Wandelschoenen sluiten nooit volledig aan om je voeten. Tussen je schoen en je voet zit altijd wel iets ruimte. Door wandelsokken te gebruiken kun je deze ruimte opvullen en zo ervoor zorgen dat je wandelschoenen beter aansluiten om je voeten. Doordat er dan geen wrijving meer zit tussen je voet en je schoen is de kans klein dat je nog een blaar oploopt.

3. Wandelsokken zorgen voor extra demping

Tijdens het wandelen moet je lichaam behoorlijk wat schokken opvangen. Met het dragen van wandelsokken kun je je lichaam hierbij een beetje ondersteunen. De sok heeft namelijk verdikkingen op plaatsen waar de meeste druk komt, bijvoorbeeld bij de hiel, de bal van de voet en de tenen. Wandelsokken zorgen daardoor voor extra demping.
Ga je een lange wandeling maken of een trektocht, neem dan altijd een paar extra sokken mee. Mochten je sokken onderweg toch nat worden, dan kun je ze verwisselen.

4. De juiste pasvorm van wandelsokken kiezen

Om schuren en blaarvorming te voorkomen, hebben wandelsokken zo min mogelijk naden. De naden in een wandelsok zijn bovendien plat, waardoor ze niet irriteren en er geen drukpunten ontstaan. Daarbij is het belangrijk dat de sok goed past. Is de sok te klein of juist te groot, dan kunnen er tijdens het lopen pijn en blaren ontstaan. Om de juiste maat zo goed mogelijk te kunnen kiezen hebben wandelsokken kleine maatranges, bijvoorbeeld van 43-44 in plaats van 43-46.
Ook zijn er anatomische wandelsokken te koop. Dat wil zeggen: voor zowel je linker- als je rechtervoet is er een aparte sok, aangezien je voeten nooit helemaal gelijk zijn van vorm. Van dit type wandelsok is de pasvorm optimaal. De ingebreide letters L en R op de sok geven aan welke sok bij welke voet hoort.
Koop je wandelsokken nooit te groot. Ze kunnen dan namelijk dubbel gaan zitten en gaan schuiven in je schoen. Dat kan dan weer zorgen voor blaren of irritatie.
Vouw je duim naar binnen en maak met je hand een vuist. Om te bepalen of de door jouw gekozen sok goed van maat is, vouw je nu de sok om je vuist, met de hiel naar de teen toe. Als deze elkaar raken, zonder dat je de sok daarbij uitrekt, dan is de maat goed.

5. Wat zijn goede wandelsokken voor een koud of warm gebied?

Er zijn wandelsokken, speciaal voor warmere gebieden en speciaal voor koudere gebieden. Wat zijn goede wandelsokken voor ieder van deze gebieden? Dat wordt bepaald door het materiaal waar de sok van is gemaakt.
Er zijn 3 materiaalsoorten:
  • Wol
  • Synthetisch materiaal
  • Een mix van wol en synthetisch materiaal

Wol, vooral merinowol, is een mooi natuurlijk materiaal voor een wandelsok. Het houdt warmte vast, voert het lichaamsvocht goed af en biedt demping. Wol heeft overigens ook nog een antibacteriële werking en daarmee voorkom je onaangename geurtjes (mooi meegenomen toch?).

Synthetische materialen zijn er in 2 verschillende soorten: synthetisch isolerende materialen en synthetisch vochtregulerende materialen. Wandelsokken gemaakt van synthetisch isolerend materiaal houden de warmte goed vast. Is de sok daarentegen van synthetisch vochtregulerend materiaal gemaakt, dan blijven je voeten koel bij warme omstandigheden.

Een materiaalsoort die beslist uit den boze is, is katoen. Deze stof voert vocht niet goed af. Je voeten zullen dus vochtig blijven. Het gevolg: koude voeten en blaren. Wat zijn goede wandelsokken voor een koud of warm gebied?
Let op dat je ook weer niet een té warme sok koopt. Je voeten gaan dan alleen maar meer transpireren.
Ga je naar een gebied waar het flink koud kan worden? Dan is een dunne, lichtgewicht ondersok oftewel liner, in je koffer wel handig. Die kun je dan dragen onder je dikke wandelsokken. Zo blijven je voeten lekker warm.

6. Welke wandelsok gebruik je bij welke wandelschoen?

Bij de aankoop van wandelsokken is het ook van belang om je te af te vragen in welke wandelschoen je ze gaat gebruiken. Er zijn verschillende soorten wandelschoenen. Deze zijn er in 6 categorieën, van categorie A (voor het vlakke terrein) tot en met categorie D voor de alpinisten. Bij iedere categorie wandelschoen past weer een ander soort wandelsok. Een schoen in de categorie A bijvoorbeeld vraagt om een dunne en lage sok, een heel andere sok dan voor een wandelschoen in categorie D. Een echte bergschoen vraagt namelijk juist om dikke sokken. Ook moeten je wandelsokken minimaal even hoog zijn als de schacht van je wandelschoenen, anders schuren je enkels tegen de schacht.

7. Wanneer en waarom gebruik je lange wandelsokken?

Als je midden in de natuur gaat wandelen in het hoge gras, dan zijn lange wandelsokken eigenlijk een ‘must’. Je kunt ze tot aan je knieën omhoog trekken en daarmee voorkom je irritaties die worden veroorzaakt door al het struikgewas. Daarnaast zijn lange wandelsokken belangrijk tegen tekenbeten. Bij rotsachtige stukken zijn ze ook fijn. Je beschermt je benen dan tegen uitstekende rotspunten. En draag je een korte broek, dan blijven met lange sokken je benen toch warm.

We hopen dat je aan de hand van deze instructie precies weet waarom je in het vervolg wandelsokken wilt dragen, en wat de grootste voordelen zijn van wandelsokken in vergelijking met gewone sokken of sportsokken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!