Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Voorrangsregels op het water eenvoudig uitgelegd.

Omschrijving

Wat zijn de voorrangsregels op het water? In deze instructie wordt duidelijk uitgelegd wie er op het vaarwater voorrang heeft. Je leert hoe het werkt qua regels als je elkaar recht (tegengesteld) tegemoet komt varen, wanneer welke boot moet uitwijken, wat je moet doen bij het verlenen van voorrang als je een motorboot, zeiljacht of ander vaartuig tegenkomt en welke vaarregels gelden bij het passeren van gelijkwaardige scheepvaart. Ook de voorrangsregels die gelden bij een brug worden besproken. Zo ga je veilig en goed voorbereid het water op!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat moet je doen als je elkaar recht tegemoet vaart?

Als je elkaar recht tegemoet vaart, zogenaamd tegengesteld, dan zal er een boot moeten uitwijken. Vaart een van de twee boten in dit geval aan stuurboordwal (rechts in het vaarwater) en de andere boot niet, dan moet volgens de voorrangsregels degene die daar niet vaart uitwijken voor degene die daar wel vaart.
Kun je deze regel niet toepassen omdat er geen stuurboordwal situatie is, dan geldt dat een kleiner schip voorrang moet verlenen aan een groter schip. Zijn beide schepen een motorboot van gelijkwaardig formaat dan moeten beiden uitwijken naar rechts, conform de regels.

2. Algemene vaarregels voorrang motorboot

Volgens de de voorrangsregels die gelden op het water moet een motorboot altijd uitwijken voor een vaartuig dat door spierkracht wordt voortbewogen. Vaartuigen die door spierkracht worden voortbewogen zijn bijvoorbeeld een zeilboot, roeiboot, waterfiets of een supper. Daarbij heeft een zeilboot dan weer voorrang op de roeiboot, waterfiets en op degene die aan het suppen is. Algemene vaarregels voorrang motorboot

3. Wat zijn de voorrangsregels bij een brug?

Ook bij een brug of andere smalle doorgang waar 2 schepen niet tegelijkertijd doorheen kunnen varen gelden in de scheepvaart voorrangsregels.

  • In de eerste plaats geldt dat een groot schip bij een brug voorrang heeft op een klein schip. Zo zul je met een klein formaat motorboot altijd moeten wachten op bijvoorbeeld een rondvaartboot.
  • Voor het gelijktijdig naderen van een engte door 2 gelijkwaardige motorboten is geen regel. Over het algemeen passeert het schip dat het moeilijkst kan manoeuvreren of dat net iets eerder bij de brug was, als eerste de doorgang.
  • Verder geeft een kleine motorboot bij een brug weer voorrang aan een door spierkracht voortbewogen vaartuig.
Let op, er is op deze laatste regel echter één uitzondering:
  • Als een zeilboot slagen moet maken (het zogenaamde opkruisen) om door de nauwe doorgang zoals een brug te kunnen varen, dan heeft zowel de motorboot als het andere door spierkracht voortbewogen waterverkeer, voorrang op de zeilboot.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!