Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Portsaus: makkelijk recept voor bij vlees- en wildgerechten.

Omschrijving

Portsaus is een eenvoudige culinaire saus die heerlijk smaakt bij vleesgerechten en bij wild. Door het gebruik van verse kruiden en roomboter, krijgt de portsaus zijn authentieke smaak. Hoe je de rode portsaus makkelijk en snel kunt maken, leer je in deze instructievideo. In de handleiding onder de kookvideo, kun je het recept en de ingrediënten voor het bereiden van de saus nog eens rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Sjalotje, 1 stuk
  • Rode port, 350 milliliter
  • Runderbouillon, 250 milliliter
  • Verse tijm, 3 takjes
  • Laurierblaadjes, 2 stuks
  • Roomboter (koud), 25 gram
  • Koopmans Allesbinder, 1 à 2 theelepels
  • En verder:
  • Garde - Bol.com
  • Pollepel - Bol.com
  • Scherp mes
  • Steelpan
  • Zeef - Bol.com
  • Schaal of extra pannetje

1. Het sjalotje fijnsnijden

Pel de sjalot en snijd daarna het uitje in dunne ringetjes.

2. De rode port met runderbouillon verwarmen

Doe de port in een pan. Giet er de 250 ml runderbouillon bij (kant-en-klaar uit een pot of bereid op basis van een bouillonblokje). Voeg de verse tijm, de laurierblaadjes en de ringetjes ui toe en breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat de portsaus in ongeveer 10 minuten zachtjes inkoken tot deze licht stroperig is geworden.
Runderbouillon kun je ook zelf maken op basis van verse ingrediënten. In deze kookvideo leer je hoe je dit moet doen.

3. De portsaus zeven en binden

Neem na ongeveer 10 minuten de pan van het vuur en giet de saus door een zeef. Giet daarna de gladde, gezeefde saus weer terug in de pan en breng de rode portsaus op zacht vuur opnieuw aan de kook. Klop daarbij met een garde een klein beetje allesbinder door de saus en laat de portsaus met de allesbinder nog 1 minuut zachtjes doorkoken tot een mooie gebonden saus.

4. De portsaus romig maken

Snijd de boter in blokjes en roer de blokjes boter door de saus. Als de boter helemaal is gesmolten en is opgenomen, dan is de portsaus klaar. Je hebt nu een lekkere romige portsaus die heerlijk smaakt bij bijvoorbeeld een biefstuk, een varkenshaasje, rollade of bij wildgerechten. Klaar is deze makkelijke portsaus! Eet smakelijk. De portsaus romig maken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!