Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 79 instructies gemaakt

Een feestelijk en luxe vlechtbrood bakken.

Omschrijving

Hoe maak je een vlechtbrood? In deze instructievideo leer je om zelf een feestelijk brood te bakken op basis van zelfgemaakt brooddeeg. Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar deeg gebruiken voor het brood. Zelf vlechtbrood bakken is een leuke, ontspannende bezigheid en het vlechten van brood is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Voor dit vlechtbrood worden vijf strengen gebruikt. Door van het brooddeeg strengen te vormen die je met elkaar verbindt, krijg je een luxe brood dat heerlijk smaakt en bijzonder oogt. Voor een feestelijk ontbijt of lunch, zoals bijvoorbeeld het paasontbijt of de paasbrunch.
Onder de kookvideo vind je het geschreven recept van dit gevlochten brood en een lijstje met ingrediënten.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor één vlechtbrood:
  • witte bloem, 500 g
  • fijne kristalsuiker, 2 tl
  • gedroogde gist, 1 zakje
  • roomboter op kamertemperatuur, 45 g
  • boter voor invetten kom
  • lauwwarm water, 250 ml
  • zout, 2 tl
  • 1 ei (voor het deeg) + het eigeel van 1 ei
  • maanzaad, 1 el
  • En verder:
  • beslagkom
  • zeef
  • maatbeker
  • handmixer met deeghaken
  • extra kom
  • mes
  • vork
  • bakkwastje
  • huishoudfolie
  • bakpapier

1. Het deeg maken

Zeef de bloem in een beslagkom. Doe de suiker, de gist, de boter en het zout bij de bloem. Giet vervolgens het water erbij en voeg het ei toe. Kneed nu met een handmixer of met de hand in ongeveer 10 minuten alle ingrediënten tot een samenhangend, elastisch deeg. Vorm van het deeg een soepele bal en leg deze in een met boter ingevette kom. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats in ongeveer 1 uur rijzen tot je een dubbele hoeveelheid hebt.
Wil je een staande mixer met deeghaak gebruiken, mix dan alles op een lage snelheid in 6 minuten tot een elastisch deeg.
Weinig tijd? Dan kun je het vlechtbrood ook maken van kant-en-klaar broodmix.

2. Het deeg in stukken snijden

Bestuif het werkblad met bloem, zodat het deeg bij het uitrollen niet blijft plakken. Haal het gerezen deeg uit de schaal en kneed het met de hand nog even kort door. Snijd het deeg daarna in 5 gelijke stukken. Het deeg in stukken snijden

3. Strengen rollen van het deeg

Leg de stukken brooddeeg op het werkblad en rol met de hand van ieder stuk deeg een streng van 30 centimeter lang, alle strengen even dik. Strengen rollen van het deeg
Vind je het vlechten met 5 strengen lastig, verdeel dan het deeg in 3 stukken en vorm hiervan 3 strengen om mee te vlechten.

4. Uiteinden deegstrengen verbinden (video 1:50)

Leg de vijf strengen deeg in de lengte naast elkaar en druk ze aan de bovenkant met de uiteinden goed tegen elkaar vast. Uiteinden deegstrengen verbinden (video 1:50)

5. Vlechten van het brood, stap 1 (video 1:56)

Begin nu met het vlechten van het brood. In de instructievideo en de stappen hieronder, kun je volgen hoe je de strengen met elkaar verbindt om een vlecht te maken. Vlechten van het brood, stap 1 (video 1:56)

6. Vlechten van het brood, stap 2

Vlechten van het brood, stap 2

7. Vlechten van het brood, stap 3

Vlechten van het brood, stap 3

8. Vlechten van het brood, stap 4

Vlechten van het brood, stap 4

9. Vlechten van het brood, stap 5 (video 2:15)

Vlechten van het brood, stap 5 (video 2:15)

10. Vlechten van het brood, stap 6 (video 2:20)

Vlechten van het brood, stap 6 (video 2:20)

11. Vlechten van het brood, stap 7 en verder

Vlechten van het brood, stap 7 en verder

12. Uiteinden vlecht vastzetten (video 2:53)

Vlecht het brood helemaal door tot je het einde van de strengen hebt bereikt. Druk de onderste 5 uiteinden nu goed aan elkaar vast. Uiteinden vlecht vastzetten (video 2:53)

13. De deegvlecht verder laten rijzen

Bekleed de bakplaat met bakpapier, leg hierop het gevlochten deeg en dek het losjes af met een stuk vershoudfolie. Laat het deeg op een warme en tochtvrije plek in 1 uur verder rijzen tot de hoeveelheid zich nog een keer heeft verdubbeld.

14. Het vlechtbrood met eigeel bestrijken

Verwarm de oven voor op 200 graden. Splits een ei en klop de dooier los. Verwijder de folie en bestrijk het deeg met het losgeklopte eigeel. Het vlechtbrood met eigeel bestrijken

15. Het vlechtbrood bakken

Bestrooi het deeg met het maanzaad. Schuif het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven en laat het vlechtbrood in ongeveer 25 minuten gaar en bruin bakken. Het vlechtbrood bakken

16. Het vlechtbrood opdienen

Is het brood gaar, neem het brood dan uit de oven en leg het op een rooster. Laat het vlechtbrood in ongeveer 30 minuten tot kamertemperatuur afkoelen. Hierna is je feestelijke vlechtbrood klaar om te eten. Eet smakelijk! Het vlechtbrood opdienen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!