Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 906 instructies gemaakt

Recept: oesters bereiden met drie verschillende vinaigrettes.

Recept: oesters bereiden met drie verschillende vinaigrettes.
Omschrijving

Oesters bereiden kan op verschillende manieren. In dit recept leer je drie vinaigrettes te maken, waarmee je de oesters kunt opdienen. Oesters zijn heerlijk om als luxe hapje te serveren tijdens bijvoorbeeld de feestdagen. Met een lekkere vinaigrette komt de smaak van de oester goed tot zijn recht. Geniet ervan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 18 oesters met drie vinaigrettes:
  • Voor de eerste vinaigrette:
  • verse, fijngehakte dille (1 el)
  • 1 lente-uitje
  • natuurazijn, 5 cl
  • suiker, 1/2 theelepel
  • peper
  • zout
  • Voor de tweede vinaigrette:
  • verse bieslook, fijngehakt (1 el)
  • olijfolie extra vergine, 1 el
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 sjalotje
  • peper
  • zout
  • Voor de derde vinaigrette:
  • vloeibare honing, 1 el
  • sap van 1 limoen
  • 1/2 rode ui
  • verse platte peterselie, fijngehakt (1 el)
  • peper
  • zout
  • En verder:
  • 3 kommetjes voor het mengen van de vinaigrettes
  • grof zeezout (voor het serveren)
  • Oestermes & handschoenen - Bol.com

1. Voor de eerste vinaigrette:

Versnipper de lente-ui en hak of knip de verse dille fijn. Meng in een schaaltje de ui, de fijngehakte dille, de azijn en de suiker en roer de ingrediënten goed door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe aan de dressing.

2. Voor de tweede vinaigrette:

Hak of knip de bieslook fijn. Versnipper het sjalotje. Meng in een schaaltje de olijfolie met de bieslook, het citroensap, het sjalotje en het peper en zout. Even roeren en ook de tweede dressing voor de oesters is klaar.

3. Voor de derde vinaigrette:

Versnipper de rode ui en knip of hak de peterselie fijn. Doe de honing, het limoensap, de ui, peterselie en de peper en het zout in een schaaltje en roer alles goed door elkaar. De derde en laatste vinaigrette is nu ook klaar.
Maak oesters zo kort mogelijk voor het bereiden open. Leg ze tot die tijd in ijs om de versheid te behouden en te voorkomen dat ze bederven.

4. Oesters openen en serveren

Open de oesters. Weet je niet hoe je oesters moet openen? Bekijk dan even deze instructievideo. Leg de schelpen op een mooie schaal en giet met een lepel op elke oester één soort dressing. De oesters zijn nu klaar om te serveren!
Pas op dat de oesters niet gaan kantelen als je ze opdient! Leg ze daarom op een bodem van grof zeezout.
In dit recept worden rauwe oesters gebruikt. Oesters kunnen zowel rauw als verwarmd worden gegeten. Je kunt ze stomen, koken of bijvoorbeeld gratineren. Kook oesters nooit te lang, ze zijn met een paar minuten zachtjes garen al klaar. Kook je ze te lang, dan worden ze taai. Zonde dus!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!