Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 308 instructies gemaakt

Kinderveiligheid op de fiets: spaakbeknelling voorkomen.

Omschrijving

Ook als je kind achter op de fiets zit is kinderveiligheid belangrijk. Veel kinderen komen met hun voetje tussen de spaken, met alle gevolgen van dien. Waar je op moet letten om samen met je kind kindveilig te kunnen fietsen kun je zien in deze instructievideo. Één voor één worden essentiële punten als spaakafscherming, fietsstoeltje, bevestiging van het fietszitje en veiligheidsgordel besproken. Onder de video staat de instructie geschreven, zodat je alle informatie nog eens rustig na kunt lezen. Wil je zeker weten dat je kind veilig bij je achter op de fiets zit, doe dan deze Veilig-op-de-fiets check. Voor een probleemloos, ontspannen fietsritje samen met je kind.

Handleiding

1. Het juiste fietsstoeltje

Kies altijd een stoeltje dat voldoet aan de Europese norm (NEN-EN 14344). Daarnaast moet het stoeltje geschikt zijn voor het gewicht van je kind.

Zodra je kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, mag hij/zij mee op de fiets. Je begint dan met een voorstoeltje. Als je kind hiervoor te lang en te zwaar wordt, stap je over op een achterzitje.

2. Montage van het achterzitje

Het fietsstoeltje mag niet te ver naar achteren staan in verband met kantelgevaar. Staat het stoeltje echter te ver naar voren, dan heeft je kind onvoldoende ruimte. Let erop dat het stoeltje een extra bevestiging aan het frame heeft en controleer of je bagagedrager voldoende draagkracht heeft voor het fietsstoeltje met kind.

3. Spaakafscherming

Het wiel moet afgeschermd zijn met een hard plastic scherm, te koop bij de fietsenwinkel. Een jasbeschermer is te dun en beschermt daarom onvoldoende.

Bij de nieuwe fietsstoeltjes zit de spaakafscherming al aan het stoeltje vast.

Een fietstas met een harde binnenkant voldoet eventueel ook.

4. Gordel en voetriempjes

Maak bij iedere fietsrit de veiligheidsgordel en de voetriempjes goed vast.

Als je alle stappen van deze Veilig-op-de-fiets-check hebt gevolgd dan kan je kind veilig mee op de fiets.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!