Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 906 instructies gemaakt

Proefrit maken met een occasion: waarop moet je letten?

Proefrit maken met een occasion: waarop moet je letten?
Omschrijving

In deze instructie worden een aantal bruikbare tips gegeven voor het maken van een proefrit met een occasion. Waarop moet je letten, wat moet je checken en hoe zorg je voor een geslaagde proefrit? De tips en tricks kun je toepassen als je naar een dealer gaat voor een tweedehands auto. Zo kun je met een goede voorbereiding en kritische blik, voorkomen dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. Neem het advies hieronder door om meer te weten te komen over het aanschaffen van een occasion en het proefrijden ermee.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Plan je proefrit

Maak van tevoren een afspraak met de dealer voor het maken van een proefrit. Je kunt niet verwachten dat je zomaar een auto meekrijgt.
Neem je hele gezin mee als je een proefrit gaat maken. Ook kinderzitjes zijn belangrijk als je die gebruikt, zodat je weet of alles en iedereen in je toekomstige auto past.

2. Check de binnenkant van de auto

Check voordat je begint met het maken van de proefrit of de stoel makkelijk te verstellen is. Ga ook na of alle functies op het dashboard werken.

3. Buitenkant auto nalopen

Vaak ziet de buitenkant van de occasion er op het eerste gezicht goed uit. Een andere tip is daarom, om het koetswerk (de carrosserie) goed te controleren. Dit doe je door vlak langs de auto te kijken of er geen putjes en deukjes in zitten. Check ook op kleurverschil, bijvoorbeeld tussen deuren, bumpers en de rest van de auto. Kleurverschil kan duiden op gerepareerde schade. Ook de naad langs de deur hoort mooi recht te zijn. Is de deur wat scheef, dan kan er een nieuwe deur in deze tweedehands auto gezet zijn.

4. Koude of warme motor

Houd je hand boven de motorkap en voel of deze warm is voordat je de proefrit gaat maken. Als dat zo is, dan heeft de motor al gelopen en heeft de verkoper de auto warm gedraaid. Dat kan een reden hebben: misschien start de auto slecht als de motor koud is. Vraag aan de verkoper naar de reden van de warme motor of maak een tweede proefrit in de occasion, wanneer de motor koud is.

5. Neem de tijd

Neem voldoende tijd voor de proefrit en rijd met de auto over verschillende wegdekken. Zo weet je hoe de auto reageert als de weg een beetje hobbelig wordt.

6. Comfortabel gevoel bij het rijden

Check tijdens het rijden in de auto of je goed zicht hebt, of je comfortabel zit en hoe het schakelen gaat. Dit laatste moet gewoon lekker soepel gaan, het mag niet kraken en geen rare geluiden maken. Controleer ook je koppeling. Als je deze loslaat en hij grijpt heel hoog aan dan is de koppeling misschien bijna versleten. Een belangrijk gegeven,want het vervangen van de koppeling is een hele dure reparatie.

7. Besturing auto

De auto moet gewoon normaal sturen. Zonder rare geluiden en zonder trillingen in het stuur. Ook als je harder gaat rijden, moet alles gewoon rustig blijven. Maak een paar goede scherpe bochten of draai een extra rondje op een rotonde, om een gedegen beeld te krijgen van de auto waarin je rijdt.

8. Gelijkmatig afremmen van de auto

Test de remmen door met een flinke snelheid, op een daarvoor geschikte weg, even goed te remmen. Het stuur, als ook de auto mogen niet trillen en de auto moet gelijkmatig afremmen.

9. Inparkeren van de auto

Probeer de auto even in te parkeren. Zo weet je ook hoe het achteruitzicht is.

10. Profiel banden meten

Een andere tip is om het profiel van de banden van de auto te meten. Let er bij de banden goed op of er nog voldoende profiel aanwezig is. Dit kun je controleren met een profielmeter.

11. APK Keuring auto

Als de occasion APK gekeurd is, dan zegt dit nog niet zoveel over de kwaliteit van de auto. Een APK keuring is alleen een veiligheidseis en milieu-eis. Laat je hierdoor dus niet in verwarring brengen.
Per 01 september 2017 is de ANWB Autokeuringen gesloten. Omdat er weinig gebruik werd gemaakt van de dienst, was het niet mogelijk om Autokeuringen nog rendabel aan te bieden. Voor APK- of aankoopkeuringen van je auto, kun je terecht bij onder meer Mijn Autocoach, KwikFit, Dekra of de Vakgarage.

12. Dagje laten bezinken

Denk altijd even een dagje na en laat alles rustig bezinken, voordat je tot aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto overgaat. We hopen dat je aan de hand van deze tips een voor jou geschikte occasion vindt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!