Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 906 instructies gemaakt

Zelf verse kruiden kweken: basilicum kweken en verzorgen.

Omschrijving

Verse basilicum is een lekkere smaakmaker, die je eenvoudig zelf kunt kweken in je moestuintje of tuin. Basilicum kun je zaaien in de volle grond vanaf mei. Hoe je het basilicum zaad in de grond moet stoppen en de basilicumplant onderhouden leer je in deze instructievideo. Onder de video staat de geschreven uitleg, met daarbij wat extra tips voor het kweken van basilicum.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De voorbereiding: moestuingrond toevoegen

Bedek de grond, waarin je wilt gaan zaaien, met een 10 cm dikke laag biologische moestuingrond.

2. Wanneer en waar zaaien

Vanaf mei kun je basilicum zaaien in de volle grond. Een basilicumplant houdt van veel warmte, dus zaai op een zonnige, warme plek met een goede beschutting tegen de wind.

3. De basilicum zaaien

Stop de zaadjes 25 cm uit elkaar in de grond en bedek ze daarna met aarde. Zorg daarbij dat de zaden ongeveer 1 centimeter diep komen te liggen en druk de aarde niet aan. Geef de zaadjes regelmatig water.
Let erop dat het zaaibed voldoende vochtig blijft, maar pas op dat je niet teveel water ineens giet, waardoor de zaadjes wegdrijven!
Om te voorkomen dat de zaadjes bij een stevige regenbui of het water geven wegspoelen, kun je een stukje vitrage over het zaaibed leggen.
Als je de bloemen van de bloeiende basilicum afknipt, dan kan de plant al zijn energie in de bladeren stoppen en heb je langer een vollere plant.
De bloemen van de basilicum kun je ook eten.

4. De basilicum oogsten

Van juli tot oktober kun je de basilicum oogsten. Ook tijdens de bloei kun je de basilicum blaadjes plukken.
Basilicum is een lekkere smaakmaker in onder meer soepen, salades, sauzen en bij kip- en tomaten gerechten.
Laat de basilicum nooit lang meekoken, maar voeg het kruid pas toe op het eind. Dan is de smaak het beste!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!