Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ventilatieland

Ventilatieland
Heeft 13 instructies gemaakt

Hoe installeer ik een badkamer ventilator?

Omschrijving

In deze video wordt u uitgelegd hoe u zelf een badkamerventilator installeert. Heeft u gekozen voor een badkamer ventilator met extra opties? Dan wordt ook uitgelegd hoe deze aangesloten kunnen worden.

Handleiding
Benodigdheden
  • Fittingschroevendraaier
  • Kruiskop schroevendraaier
  • Potlood
  • Knip- of striptang
  • 4 Schroeven
  • Waterpas
  • Boormachine (optioneel)

1. Plaats de badkamer ventilator

Zet de elektriciteit (hoofdschakelaar in de meterkast) uit om ongelukken te voorkomen. Verwijder vervolgens de deksel van de badkamerventilator. Monteer de badkamerventilator met behulp van vier schroeven op de gewenste plek. Dit kan het beste door de gewenste plek vooraf te markeren met een potlood en gaten te boren. Met behulp van een waterpas zorgt u er voor dat de badkamerventilator precies waterpas hangt.

2. Sluit de stroomdraden aan

Hierna kun je de stroomdraden aansluiten. Afhankelijk van het model badkamer ventilator dient ook een zogenaamde schakeldraad aangelegd te worden (voor modellen die voorzien zijn van een timer of vochtsensor). Haal de draden via het gat in de ventilator naar binnen en knip indien nodig op de juiste lengte met de knip- of striptang. De 0-draad is in de meeste gevallen de blauwe draad, welke je aansluit op de N van de ventilator connector. De fasedraad, meestal de bruine draad, sluit je aan op de L van de ventilator connector. Voor modellen met een timer en/of vochtsensor sluit je de schakeldraad (grijs of zwarte draad) aan op de S. Zorg ervoor dat de schroeven goed vastgedraaid worden met de fittingschroevendraaier, zodat de draden degelijk vast zitten en niet los kunnen raken. De dubbele isolatie maakt het gebruik van een randaarde aansluiting overbodig.

3. Heb je gekozen voor een badkamerventilator met extra opties? Sluit deze dan ook aan

Indien de badkamer ventilator over een timer beschikt, moet je deze ook instellen. Het inschakelen van de nalooptijd doe je door het draaien aan de potmeter. De tijd kan variëren van 2 tot 30 minuten. Heeft de ventilator een vochtsensor dan dien je deze ook in te stellen. Het is belangrijk om de potmeter goed af te stellen voor optimaal resultaat. Begin met een volledige draai naar rechts en stel indien nodig bij naar links. Plaats het kapje en de deksel op de badkamerventilator en zet de stroom aan. De badkamerventilator is nu klaar voor gebruik!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!