Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 367 instructies gemaakt

DIY: leuke, hippe ketting maken van garen.

Omschrijving

Een originele, lange DIY ketting kun je simpel maken van wat dikker, breder garen (bijv. Mambo garen). Door met de 'sjaal ketting' te variëren in lengte en kleuren, kun je hem volledig op je garderobe afstemmen. Bekijk de instructievideo om te leren hoe je deze bijzondere, zelfgemaakte sieraden kunt maken. Niet moeilijk en wel erg leuk om te doen. Weer eens war anders dan het breien van een shawl of het knopen van een armbandje, toch? In de handleiding onder de instructievideo staat de uitleg voor het maken van de ketting nog eens kort weergegeven. Veel succes!

Handleiding
Benodigdheden
  • 1 bol dik, zacht (tricot)garen, bijv. Phildar Mambo
  • centimeter
  • schaar
  • krijt

1. Wikkeldraden knippen

Knip 2 draden van ieder 120 cm lang af.

2. Merktekens uitzetten: het eerste merkteken

Zet met krijt op het werkblad een streepje, het eerste merkteken. Meet vanaf daar 75 cm en zet een tweede streepje (de hals).

3. De overige vier merktekens

Meet vanaf het eerste merkteken 5 cm en zet de tweede markering, met nu een totale lengte van 70 cm. Zet op deze manier nog drie merktekens, met steeds een tussenafstand van 5 cm en een totale lengte van achtereenvolgens 65, 60 en 55 cm.
Je krijgt dus 5 merktekens naast elkaar, met een afstand van 5 cm tussen ieder merkteken!
Pas de lengte van de ketting aan op je lichaamslengte, zodat de ketting niet te lang of te kort wordt! De kettinglengte in de instructie is voor een lichaamslengte van ca. 1.80 m. Ben je rond de 1.70 m lang, houd dan als eerste lengte 60 à 65 cm aan!

4. Garen afwikkelen

Begin bij de markering van 75 cm (de hals) en leg de kluwendraad in een ruime ovaal vorm 7 keer achter het eerste merkteken langs (video 1.40 – 2.30). Leg daarna de draad iets naar binnen toe en achtereenvolgens 5 keer achter het tweede merkteken, 5 keer achter het derde merkteken, 6 keer achter het vierde merkteken en 4 keer achter het vijfde (het laatste) merkteken langs.
Wikkel het garen af volgens de beschrijving!

5. Kettingdraden samenbinden

Neem één draad van 1.20 m lang. Meet 21 cm vanaf het hals merkteken en wikkel vanaf hier, over een lengte van ongeveer 7 cm, de draad strak om de draden van de ketting. Leg op het eind, aan de achterkant van de ketting, een knoopje in de draad en stop de draadeinden weg onder de draden van de ketting.
Wikkel de draad zo strak mogelijk!

6. Tweede draad wikkelen

Meet vanaf het beginpunt van de eerste wikkeling, langs de bovenkant (hals) van de ketting, 42 cm af. Begin op dit punt met het wikkelen van de tweede draad, op dezelfde manier als de eerste. Hierna is je ketting klaar.
Tussen de beide wikkelingen moet ongeveer een afstand van 42 cm zitten, gemeten langs de hals!
In plaats van garen kun je ook een ander materiaal gebruiken, zoals bijvoorbeeld koord of lint.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!