Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 378 instructies gemaakt

DIY: Telefoonhoesje haken voor je mobiel (uiltje)

Omschrijving

Een telefoonhoesje haken is geen moeilijk haakpatroon en ook leuk voor beginners. In deze instructievideo leer je hoe je een telefoonhoesje kunt haken in de vorm van een uiltje. Met het basispatroon kun je echter ook andere leuke telefoonhoesjes maken. Je kunt het beschermhoesje maken precies op maat van je mobiel en zelf versieren. In de handleiding kun je het patroon voor het haken nalezen met nog wat extra uitleg en het materiaal wat je ervoor nodig hebt. Zo’n zelfgehaakt telefoonhoesje is niet alleen leuk voor je eigen mobiel, maar natuurlijk ook leuk om te maken als cadeautje. Tip voor Sint, Kerst of als zelfgemaakt cadeautje voor moederdag? Wij wensen je veel plezier met het haakpatroon!

Handleiding
Benodigdheden
  • haakkatoen, kleur(en) voor het hoesje naar wens
  • plus voor het uiltje wit (ogen) en oranje (snavel)
  • haaknaald afhankelijk van dikte katoen
  • schaar
  • wolnaald

1. Ketting van lossen haken

Haak een ketting van lossen, zo lang als de onderkant van de telefoon waar je het hoesje voor haakt.

2. Eerste toer haken

Haak in de eerste losse 2 vasten, vervolgens in iedere losse 1 vaste met in de laatste losse weer 2 vasten.
Weten hoe je vasten haakt? Bekijk snel even op deze site de instructievideo ‘Hoe kun je een haakwerk met vasten haken?'.
Je kunt ook stokjes haken in plaats van vasten. Ook voor deze haaksteek vind je een instructievideo op onze site.

3. Tweede toer haken

Draai de gehaakte toer op zijn kop, met de ketting boven, ga de bocht om en haak nu, aan de andere kant van de ketting, in de eerste losse nog eens 2 vasten. Daarna in iedere daaropvolgende losse weer 1 vaste met in de laatste losse (de losse waar je in de eerste toer bent begonnen) weer 2 vasten.
De eerste en tweede toer worden dus tegenover elkaar gehaakt!
In de eerste en laatste losse van de ketting komen in totaal 4 vasten! Twee vasten als begin en eind van de eerste toer, plus twee vasten als begin en eind van de tweede toer!

4. Derde en volgende toeren haken

Steek, zonder het werk te keren, om de bocht, de naald in de eerste vaste van de eerste toer en haak steeds in alle vasten 1 vaste. Blijf, zonder de toeren te sluiten en het werk te keren, rondom doorhaken. Als het hoesje, met de eerste twee toeren als bodem, de goede hoogte heeft is je basishoesje klaar. Voor de vorm van een uiltje haak je nu op het hoesje door met het eerste oortje.
De toeren worden dus niet gesloten!

5. Het eerste oortje haken (video 3.00 – 4.55)

Draai op de plek waar het oortje moet komen, het haakwerk om. Haak nu 5 vasten en eindig daarna met een losse. Draai het haakwerk weer om, sla de eerste vaste over, haak 4 vasten en eindig weer met een losse. Herhaal dit nog twee keer en eindig met twee vasten in de laatste toer.

6. De draad afhechten

Knip de draad los van de kluwen en haal hem door de lus op de naald. Trek de draad stevig aan en steek hem daarna met een wolnaald weg in het haakwerk.
Je kunt het oortje ook los haken (zie tweede oortje) en later aan het hoesje zetten.

7. Het tweede oortje haken

Haak dit oortje los en zet het later aan het hoesje. Begin met een ketting van 5 lossen. Haak in iedere losse een vaste en eindig met een losse. Draai het werk om, sla de eerste vaste over, haak 4 vasten en eindig weer met een losse. Herhaal dit tweemaal en eindig met 2 vasten in de laatste toer. Knip de draad zó ruim af, dat je hiermee het oortje aan het hoesje kunt naaien. Haal de draad door de lus op de naald en trek hem stevig aan.
Je kunt het oortje ook direkt bij de andere hoek op het hoesje haken. De begindraad moet je dan wel goed afhechten, zodat het oortje later niet kan losraken.

8. De snavel haken

Haak op dezelfde manier als het oortje, in een andere kleur, de snavel. Knip de draad op het eind niet helemaal af, maar zorg dat je een stuk overhoudt om de snavel mee op het hoesje te naaien.

9. De ogen haken (video 6.57 – 8.02)

Haak 2 lossen en haak in de tweede losse 6 vasten. Haak daarna in iedere vaste 2 vasten, dus 12 vasten in totaal. Haak in de volgende, tevens laatste toer, in iedere vaste weer 2 vasten ( 24 vasten in totaal). Knip de draad los van de kluwen en hecht hem af. Haak op dezelfde manier een tweede oog.

10. De ogen vastzetten

Naai tot slot de ogen met zwart garen in een kruis (de pupil van het oog) op het hoesje.
Als je een koord van lossen aan je hoesje haakt, kun je de telefoon om je nek hangen.
Haak het hoesje van gemêleerd- of glittergaren of gebruik verschillende kleuren garen voor een hoesje met kleurvlakken.
Haak een effen gekleurd hoesje en versier dit met glittersteentjes, borduursels, cabochons, e.d. Kortom laat je fantasie de vrije loop.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!