Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 81 instructies gemaakt

De lekkerste gehaktballen maken! Met als variant: ‘gehaktballetjes in tomatensaus’.

Omschrijving

Een goede gehaktbal verveelt nooit en je kunt met dit vlees eindeloos variëren. In deze instructievideo wordt het basisrecept prijs gegeven zodat je weet hoe je van gehakt en andere ingrediënten een écht lekkere gehaktbal kunt maken. Bijvoorbeeld om te eten als bal gehakt samen met aardappelen en groenten: op die manier zet je een traditionele Hollandse pot op tafel. Maar ook de variant ‘gehaktballetjes in tomatensaus’ waarvan je het recept te zien krijgt in deze video, smaakt overheerlijk bij pasta en rijst. En wat te denken van een warme of koude gehaktbal op een broodje met wat mosterd, het zogenaamde ‘broodje bal’?
Wil je zelf heerlijke gehaktballen maken, bekijk dan dus zeker even deze instructievideo. In de geschreven handleiding staat welke ingrediënten je nodig hebt en kun je het recept en de benodigdheden nog eens nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Recept voor 4 personen
  • Voor het basisrecept:
  • 400 gr half-om-halfgehakt
  • 1 sneetje witbrood
  • 50 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 1 geraspte ui
  • 1 theelepel zout
  • peper
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 4 eetl paneermeel
  • 25 g boter of margarine
  • extra ingrediënten voor de variant:
  • 1 theelepel oregano
  • olijfolie
  • 1 geraspte ui (dus extra)
  • 300 ml tomatensaus

1. Het brood weken

Snijd de korstjes van een sneetje witbrood en week het 2 minuten in 50 ml halfvolle melk.
Je kunt het brood ook in water of slagroom weken.
Met geweekt brood krijgt het gehakt een betere binding en meer smeuïgheid dan met droog brood.

2. Het gehakt mengen met een ei

Doe 400 gr half-om-halfgehakt in een kom. Voeg een ei toe en kneed het door het gehakt.
Als je het ei als eerste toevoegt mengt de rest daarna gemakkelijker.
Half-om-halfgehakt is een combinatie van runder- en varkensgehakt. Deze combinatie maakt het gehakt lekker smeuïg.

3. Het brood en de overige ingrediënten toevoegen

Knijp het brood een beetje uit en doe het bij het gehakt. Voeg de geraspte ui samen met een afgestreken theelepel zout, een mespunt nootmuskaat en wat peper aan het gehakt toe.

4. De gehaktballen draaien

Kneed alle ingrediënten door het gehakt totdat het brood er gelijkmatig doorheen verdeeld is. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties en vorm er met vochtige handen 4 gladde gehaktballen van.
Door je handen vochtig te maken blijft het gehakt minder plakken.
Zorg ervoor dat je de bal goed rolt om scheurtjes in de gehaktbal te voorkomen!
Gebruik geen paneermeel om het gehakt te binden, dat maakt de gehaktballen droog en hard!

5. De gehaktballen paneren

Schep 4 eetlepels paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballen er één voor één door.
Paneermeel is niet geschikt om te binden, maar wel om een knapperig korstje te krijgen.

6. De gehaktballen bakken

Verhit 25 gram boter in een koekenpan. Leg, als de boter niet meer bruist, de gehaktballen in de pan. Bak ze rondom bruin en laat ze in 25 minuten zachtjes gaar worden. Keer tijdens het garen de gehaktballen regelmatig. Leg voor krokante gehaktballen het deksel schuin op de pan en zet de laatste 3 minuten het vuur iets hoger.
Wil je liever zachte gehaktballen voeg dan een scheut water toe en houd het deksel op de pan.

7. Variant: gehaktballen in tomatensaus

Vervang de nootmuskaat door een theelepel oregano en bereid het gehakt volgens stap 1, 2 en 3 van het basisrecept.

8. De gehaktballetjes draaien en paneren

Verdeel het gehakt in 8 gelijke porties en vorm er met vochtige handen gladde gehaktballetjes van. Schep 4 eetlepels paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballetjes er één voor één door.

9. De gehaktballetjes bakken

Verhit een hapjespan en schenk er 2 eetlepels olijfolie in. Doe als de olie heet is de gehaktballetjes in de pan. Bak ze in 4 minuten rondom bruin.

10. Een geraspte ui en tomatensaus toevoegen

Voeg een geraspte ui toe en bak dit 2 minuten mee. Schenk er 300 ml tomatensaus bij en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de gehaktballetjes in 15 minuten gaar worden.
Lekker met spaghetti en wat blaadjes verse basilicum.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!