Als het goed is, kom je bij het beginscherm op de pagina (tab) 'standaardrapporten' terecht. Zoniet, selecteer deze pagina dan via de oranje balk bovenin beeld.
1. Prestaties website
Om de prestaties van je website goed te kunnen meten, is het handig om een langere periode te selecteren (mits mogelijk natuurlijk). Op die manier kun je goed zien wat de bezoekersaantallen gedurende de geselecteerde periode hebben gedaan.
Je kunt de aantallen per uur / dag / week of maand bekijken. Door de functie op 'maand' te zetten, krijg je een duidelijk beeld van het verloop.
2. Aantal bezoekers
Onder de grafiek zoals hierboven besproken, vind je:
- het aantal bezoeken (totaal aantal bezoeken inclusief terugkerende bezoekers
- het aantal unieke bezoekers (dus exclusief de mate van terugkeer van een bezoeker
- het aantal paginaweergaves (hoeveel pagina's van je website zijn er totaal in die periode bezocht)
- het gemiddeld aantal pagina's dat een bezoeker per bezoek bekijkt (pagina's / bezoek)
- de gemiddelde duur dat een gebruiker op de site blijft en je bouncepercentage (het aantal bezoekers dat je website weer verlaat vanaf de instappagina en dus maar één pagina bekijkt)
- het percentage van alle bezoeken dat uit nieuwe bezoekers bestaat (percentage nieuwe bezoekers)
Zie andere video's op onze website voor gedetailleerde uitleg over deze functies.
3. Menu linkerkant
In het menu aan de linkerkant van de startpagina, vind je links naar gedetailleerdere informatie over de 'doelgroep', 'advertenties', 'verkeersbronnen', 'inhoud' en 'conversies' terug.
4. Verkeersbronnen
Welke zoekwoorden gebruiken bezoekers op om je website terecht te komen? Onder 'verkeersbronnen' vind je meer informatie over deze organische resultaten (de zoekresultaten waarvoor je niet betaalt).
Klink op 'verkeersbronnen' > 'bronnen' > 'zoeken' > 'organisch'. Er verschijnt dan een overzicht van bezoekers die via Google op je website terecht zijn gekomen. Om een overzicht van de trend te krijgen, kun je ook hier weer een maandoverzicht instellen.
Als je naar beneden scrollt dan krijg je een overzicht te zien van de meest gebruikte zoekwoorden via welke bezoekers op jouw site terecht zijn gekomen.
Komt een bezoeker via erg irrelevante zoekwoorden op jouw website terecht? Ga daar dan eens mee aan de slag. Dit levert je namelijk niets op, de bezoeker zal je website direct ook weer verlaten.
5. Inhoud
Klik op site-inhoud > pagina's. Je krijgt nu een overzicht van het aantal pagina-weergaven dat er is geweest. Als je naar beneden scrollt dan krijg je een overzicht van de pagina's die door bezoekers zijn bezocht. Kijk even goed hiernaar om te zien of al deze pagina's inderdaad relevant zijn en je wilt dat deze (veel) bezocht worden e/o er 'valse' pagina's tussen zitten.
Kom je rare dingen tegen, dan is het zaak om dit aan te passen en ervoor te zorgen dat de bezoeker wél op de juiste pagina terecht komt.
Ontbreken er belangrijke pagina's? Ga dan even na hoe dat komt. Het kan zijn dat er geen duidelijke links zijn, je ze niet in een (duidelijk) menu hebt staan, etc. Leg de nadruk op belangrijke pagina's en maak ze makkelijk toegankelijk.
6. Bouncepercentage
Is jouw bouncepercentage erg hoog (dwz boven de 45-50%) dan is het zaak om hier wat aan te doen. Dit betekent namelijk dat al deze bezoekers direct weer afhaken als ze zich op jouw site bevinden. Jouw aanbod sluit dan blijkbaar niet goed aan op de verwachting van de bezoeker.
Ga met de inhoud van de pagina aan de slag door bijv. de tekst te herschrijven, producten anders te presenteren, afbeeldingen of video's toe te voegen, etc. Vanaf het moment dat je de nieuwe pagina live hebt gezet, ga je het bouncepercentage in de gaten houden om te kijken of dit zakt.
Zit je bouncepercentage zo tussen de 30-35% (of lager)? Dan ben je goed bezig! Je hebt altijd een groep gebruikers die afhaakt, dat is normaal.