Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 906 instructies gemaakt

Hoe kun je het gezondheidsrisico van straling van je mobiele telefoon verkleinen?

Hoe kun je het gezondheidsrisico van straling van je mobiele telefoon verkleinen?
Omschrijving

Straling van mobiele apparaten zoals smartphones en andere draadloze apparatuur, heeft mogelijk een schadelijk effect op je gezondheid. Zo hebben enkele wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat er een verband bestaat tussen hersentumoren en straling van mobiele telefoons. Vooral kinderen zouden meer gevaar lopen omdat de straling bij kinderen verder doordringt in de schedel dan bij volwassenen. Ondanks dat de resultaten tussen onderzoeken uiteen lopen en het schadelijke effect van gsm straling dus nog verder onderzocht moet worden, kun je zelf wel wat simpele maatregelen nemen om de blootstelling te beperken. Bewust met je mobiel omgaan kan tenslotte nooit kwaad en biedt alleen maar bescherming.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Telefoon naast je bed

Ook als je telefoon niet in gebruik is, maakt deze regelmatig contact met de zendmast. Gebruik jij je mobiel als wekker? Leg deze dan niet direct naast je hoofd maar op afstand, bijvoorbeeld op een kast elders in je slaapkamer. Meer afstand zorgt al voor een verminderd gezondheidsrisico. Beter is natuurlijk nog om je mobiel uit te schakelen of in flightmode (vliegtuigstand) te zetten. De wekkerfunctie blijft dan vaak gewoon in werking. Kijk dit dus even na in de handleiding.

2. Kinderen en mobiele telefoons

Laat je kind een mobiele telefoon enkel functioneel gebruiken. Probeer het belgedrag zoveel mogelijk te beperken en voorkom dat het mobieltje bijvoorbeeld als spel wordt gebruikt. Bellen op scholen is in Frankrijk en Israël om gezondheidsredenen verboden.
Rammelaars met mobiele telefoons erin? Leuk, maar schakel dan wel de internetverbinding (WiFi) uit!

3. Afstand

Bel handsfree, stuur sms'jes of app'jes. Dit is beter dan je mobieltje tegen je oor te houden. Zorg ervoor dat er afstand zit tussen je GSM en je lichaam zodat de straling niet direct je lichaam in gaat. Ook als je thuis mobiel belt kun je dus beter gebruik maken van een headsetje.
Ga je op pad en neem je jouw mobiele telefoon mee? Draag deze dan niet direct tegen je lichaam aan maar stop de telefoon bijvoorbeeld in je tas. Dit is beter dan in je broekzak of borstzak.
Wist je dat ook in de gebruiksaanwijzing van de meeste mobiele telefoons vermeld staat dat je jouw telefoon op een afstand van 1,5 centimeter van je oor moet houden? De maximale gezondheidsnorm wordt anders overschreden.

4. Sterkte van de straling

Gebruik je telefoon niet als het signaal zwak is. Je telefoon verbruikt dan meer energie en de straling is op dat moment sterker omdat de telefoon actief op zoek is naar het signaal.
Ook wanneer het signaal sterk is, kun je bij het bellen het beste de telefoon nog niet gelijk naar je oor brengen. Direct na het intoetsen van het nummer, wanneer er nog verbinding wordt gemaakt, is de straling het hoogst. Wacht daarom even tot er verbinding is en de telefoon over gaat.

5. Afgeschermde omgeving

Bellen in een afgeschermde omgeving zoals je auto, is niet aan te raden. Je telefoon moet meer vermogen hebben om te zenden en de verbinding tot stand te brengen. Met name in metale ruimtes gaat je telefoon heel hard werken. Als er in een trein of een bus een aantal mensen tegelijkertijd aan het bellen zijn, dan wordt daarmee een erg hoog stralingsniveau gecreëerd.

6. Vergelijk telefoons

Er zijn verschillende websites waarop je kunt checken hoe sterk de straling is die van een mobiele telefoon afkomt. Dit kan erg verschillen. Kijk, vergelijk en neem dit bijvoorbeeld mee in de keuze van je nieuwe mobieltje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!