Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 377 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf loempia’s maken? Basisrecept.

Hoe kun je zelf loempia’s maken? Basisrecept.
Omschrijving

Zelf een loempia maken? In dit recept leer je hoe je deze lekkere frituur snack kunt maken met flensjes van zelfgemaakt deeg. De flensjes vul je met groente en vlees om ze daarna krokant te frituren. Wil je liever een vegetarische loempia maken of een combinatie van beiden? Dan kun je het vlees natuurlijk weglaten.
Loempia’s zijn een frituur die je kunt eten als tussendoortje, als een voorgerecht of als lunchgerecht. Bekijk welke ingrediënten je ervoor nodig hebt en ga gauw aan de slag. Erg leuk om te maken en met een heerlijk eindresultaat.

Handleiding
Benodigdheden
  • Ingrediënten voor 4 loempia's.
  • Voor het loempia deeg:
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • 4 el olie om te bakken
  • 100 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 2 eieren
  • 1/2 el olie
  • ca. 175 g water
  • een snufje zout
  • Voor de loempia vulling:
  • 1 kleine ui
  • stukje gemberwortel (1/2 cm)
  • 1/2 rode peper
  • ca. 5 lente-uitjes
  • 2 bospenen
  • kleine spitskool (ca. 100g gesneden)
  • 75 g taugé
  • 60 g kleine garnalen
  • 125 g gekookt kippenvlees
  • 50 g gekookte ham
  • peper, zout en ketjap

1. Het beslag voor de loempia flensjes maken

We beginnen met het maken van het deeg voor de loempia flensjes, oftewel de loempia vellen. Neem hiervoor een ruime kom. Breek 2 eieren in de kom en giet er de olie bij. Voeg de maïzena, de bloem en een snufje zout toe en roer alles goed dooreen. Giet dan al roerende beetje voor beetje het water erbij. Blijf roeren tot het beslag helemaal glad is. Laat het beslag daarna even rusten voordat je er flensjes van gaat bakken.

2. De groente snijden

Pel en snipper de ui. Schil het stukje gemberwortel en rasp het fijn. Schil de wortels en snijd ze in dunne, lange reepjes. Snijd daarna de spitskool in reepjes en de lente-ui in fijne ringetjes.
Verwijder de zaadlijst uit het pepertje en snijd de helft van het pepertje in zeer dunne reepjes.
In deze instructievideo leer je hoe je groente professioneel in luciferreepjes, oftewel 'julienne', kunt snijden.

3. Het vlees fijnsnijden

Snijd het kippenvlees en de ham in dunne reepjes of blokjes.

4. De groenten en het vlees roerbakken

Verwarm olie in een pan en fruit hierin de ui, bospeen, lente-ui, rode peper en de gember een paar minuten. Voeg de kool toe en roerbak deze even mee, waarna je het vlees, de garnalen en de taugé toevoegt. Roerbak alles tot de groenten gaar zijn. Breng de vulling op smaak met peper, zout en ketjap.
Zorg dat de groenten knapperig blijven en niet té gaar worden!
In deze instructievideo leer je de techniek voor het fruiten, oftwel 'aanzweten' van een ui. Deze techniek kun je ook toepassen op de andere, hierboven gebruikte groenten.

5. De vulling laten afkoelen

Schep de groenten en het vlees op een bord en laat de vulling voor de loempia's even afkoelen.

6. De flensjes bakken

Gebruik een koekenpan of flensjespan met anti-aanbak laag en verhit deze. Vet de pan ofwel heel licht in met wat olie (strijk het bijvoorbeeld uit met een keukenpapiertje) of gebruik de pan zonder deze in te vetten. Giet of schep met een soeplepel wat beslag in de pan zodat de bodem licht bedekt is. Beweeg de pan direct goed heen en weer zodat het beslag gelijkmatig in de pan uitvloeit. De loempiavellen mogen niet te dik worden. Heb je dus wat veel beslag gebruikt, giet dan het overtollige beslag direct weg zodat je een mooi, dun loempia flensje kunt bakken.
Laat vervolgens het beslag drogen in de pan. Haal daarna de pan van het vuur, keer de pan om en klop het flensje eruit op een plank of plat bord. Ga door met het bakken van de flensjes totdat het deeg op is of tot je voldoende zelfgemaakte loempia vellen hebt.

7. De loempia flensjes vullen

Schep een lange baan van vulling in het midden van het loempia vel en bestrijk de rest van de binnenkant van het flensje (het deel zonder vulling) met eigeel.

8. De loempia vouwen

Vouw eerst de linker- en rechterzijkant van het loempia flensje (aan de uiteinden van de vulling) naar binnen. Rol dan het flensje voorzichtig op. Besmeer de buitenkant van de loempia met eigeel.

9. De loempia's frituren

Verwarm olie in een frituurpan op 180 graden. Leg de loempia’s in de olie en houd met behulp van een lepel de loempia’s tijdens het frituren onder de olie zodat ze niet gaan drijven. Frituur de loempia’s in een paar minuten goudbruin. Haal ze uit de pan, laat ze even uitlekken en serveer ze op een bord met een schaaltje met ketjap. Eet smakelijk.
Als je geen frituurpan hebt, kun je de loempia’s ook in een koekenpan bakken of eventueel in de oven.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!