Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je een stevige erwtensoep maken?

Hoe kun je een stevige erwtensoep maken?
Omschrijving

Erwtensoep, oftewel snert, is een traditionele Hollandse soep. Maar hoe maak je erwtensoep? Het authentieke recept voor het bereiden van snert, vind je hier. De erwtensoep met rookworst en spek is een echt wintergerecht en natuurlijk bij uitstek geschikt om te eten op een koude, winterse dag! Erwtensoep is geschikt om in te vriezen en op te warmen en wordt zelfs lekkerder naarmate de soep langer heeft gestaan. Eet smakelijk.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 500-750 g varkenspootjes of hamschijf of mix van beiden
  • stukje gerookt spek
  • 2 3/4 liter water
  • 500 gram spliterwten
  • 1 ½ winterwortel
  • 2 preien
  • 1 ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • ½ knolselderij
  • 40 g boter of margarine
  • peterselie
  • selderie
  • peper en zout
  • 1 rookworst

1. Een bouquet garni maken

Was de prei en schil de wortels. Bind het groene stuk van 1 prei en de helft van een geschilde winterwortel samen tot een bouquet garni.

2. De ui pellen

Pel de ui en steek er een kruidnagel in.

3. Het vlees zacht koken

Leg het vlees in een grote soeppan en giet er het water op. Doe de samengebonden groente erbij, de ui en het laurierblad en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het vlees ongeveer 3/4 uur zacht koken.
Schuim tijdens het koken het oppervlak van de soep zo nodig af. Blijf dit doen tot er geen schuim meer bovenkomt.

4. De erwten toevoegen

Spoel de erwten schoon en doe ze samen met een stukje gerookt spek bij het vlees in de pan. Voeg wat zout toe en laat het nog eens 1 uur koken tot de erwten en het vlees gaar zijn.
Regelmatig roeren want de spliterwten zetten anders aan op de bodem!

5. De knolselderie en de winterwortel in blokjes snijden

Schil de knolselderie en snijd deze in kleine blokjes. Snijd ook de winterwortel in kleine blokjes en de prei in fijne ringen. Smoor daarna de knolselderie en de wortel 5 minuten in de boter of margarine.
Schil de knolselderie vooral goed aan de onderkant, want daar zitten de wortels waar nog wel eens wat aarde tussen kan zitten!

6. Het vlees klein snijden

Neem, als de erwten gaar zijn, het vlees uit de pan. Verwijder het bot en het vet en snijd het vlees klein.

7. De blokjes groente bij de soep doen

Haal de ui en het bosje groente uit de pan, doe de blokjes knolselderie en wortel erin en laat de soep zachtjes koken. Doe na 10 tot 15 minuten ook de preiringen erbij en kook de soep daarna nog zo’n 5 tot 10 minuten tot de groenten gaar zijn.

8. De soep glad roeren

Roer de soep glad, doe het klein gesneden vlees bij de soep en laat het nog enkele minuten doorkoken.
Als je een volkomen gladde soep wilt, kun je de soep pureren met een staafmixer.
Als de soep te dik is, verdun deze dan met een scheutje bouillon.
Roer zo nu en dan de soep goed door om te voorkomen dat de nu dikke soep aanzet op de bodem van de pan!

9. De soep serveren

Snijd de rookworst in plakken. Breng de soep op smaak met peper en zout en schep de hete soep in kommen. Doe er wat plakjes rookworst in en bestrooi de soep met fijngehakte peterselie en selderie.
Snert is pas snert als het een dag heeft gestaan!

10. Variaties

Vervang de spliterwten door 500 g bonen voor bruine of witte bonensoep. Denk er wel aan dat in tegenstelling tot spliterwten bonen een nacht van tevoren in water moeten worden gezet. Eventueel kun je bonen uit blik of een pot gebruiken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!