Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 298 instructies gemaakt

Hoe kun je lekkere worstenbroodjes bakken? Een Brabants streekgerecht.

Omschrijving

Worstenbroodjes bakken is een echte Brabantse traditie. Maar ook voor een niet Brabander zijn deze broodjes heerlijk. De gevulde broodjes worden gemaakt van witbrooddeeg en gehakt. Je kunt de worstenbroodjes eten bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje. En als je ze in drieën snijdt dan zijn ze ook leuk om op te dienen als feestelijke snack voor bij de borrel! Hoe je ze moet maken kun je zien in de instructievideo.
Bron: Koopmans

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 15 broodjes: 1 pak Koopmans mix voor witbrood
  • 600 g gehakt
  • 20 g boter of margarine
  • 275 ml handwarm water
  • plasticfolie
  • gehaktkruiden
  • 1 losgeklopt ei

1. Het deeg maken

Doe de broodmix in een kom en voeg er de boter of margarine aan toe. Doe het water erbij en kneed van het geheel een soepel deeg.

2. Het deeg laten rusten

Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 10 minuten rusten bij kamertemperatuur.

3. Het deeg laten rijzen

Kneed het deeg na het rusten nog even met de hand goed door en laat het vervolgens 30 minuten rijzen.

4. De vulling maken

Meng de kruiden en de helft van het losgeklopte ei door het gehakt. Verdeel het gehakt in 15 porties van ca. 40 gram ieder ( is ca. 1 eetlepel gehakt per portie ). Rol ieder portie uit tot een rolletje van ongeveer 10 cm lang.

5. Het gehakt over het deeg verdelen

Kneed van het deeg 15 bolletjes. Druk de bolletjes plat en leg op elk stukje deeg een rolletje gekruid gehakt. Rol het deeg om het gehakt heen en knijp het goed dicht.

6. De broodjes laten narijzen

Vet de bakplaat in of gebruik bakpapier en leg de worstenbroodjes erop met de naad naar beneden.
Dek ze af met een schone theedoek en laat ze minimaal 30 minuten narijzen.

7. De oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 220 graden.

8. De broodjes bakken

Bestrijk de broodjes met wat losgeklopt ei en laat ze iets onder het midden van de oven in ongeveer 12 min gaar en goudbruin bakken.

9. De broodjes opwarmen

Zet de oven op 150-175 graden en verwarm de koude worstenbroodjes circa 6-8 minuten. De korst is dan een heel klein beetje krokant en de worst (lauw)warm.

Gebruik voor het opwarmen nooit de magnetron, want dan worden de broodjes slap!

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!