Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Hoe kun je jouw kersttafel dekken volgens de etiquette?

Omschrijving

Het dekken van de kersttafel is natuurlijk één van de leukste bezigheden tijdens de kerstdagen. Want wat is er nou mooier dan een stijlvol opgemaakte tafel als je er zoveel tijd aan doorbrengt tijdens het kerstontbijt, de brunch of het kerstdiner? Bij een klassiek kerstdiner hoort natuurlijk een klassiek opgemaakte tafel. Hoe je de tafel kunt opmaken volgens de etiquette en de stijlregels die je hanteert, kun je in deze instructievideo zien.

Handleiding
Benodigdheden
  • wit damasten tafelkleed
  • bijpassende servetten
  • zilveren bestek
  • servies
  • glazen
  • tafeldecoratie

1. Tafellaken en bestek

Een wit , mooi gestreken, damasten tafelkleed in combinatie met (oud) zilveren bestek geeft het mooiste klassieke resultaat.

2. Het plaatsen van de borden

De stelregel is dat het bord 1 centimeter van de tafelrand wordt geplaatst.

3. Het bestek

Je dekt van binnen naar buiten, te beginnen met het mes en de vork voor het hoofdgerecht. Zo leg je het bestek van ieder gerecht naast elkaar. Het buitenste bestek gebruik je als eerste, daarom leg je het zo neer. Ook hier geldt dat je het bestek 1 centimeter van de rand van de tafel legt.

4. Het dessertbestek

Het dessertbestek leg je boven het bord met de tanden van de vork naar rechts en de lepel tegenovergesteld.

5. De glazen

Het glas waar je het eerste uit drinkt staat het dichtste bij het bord. Zet de glazen schuin achter elkaar aan de rechterkant van het bord, boven de messen.

6. Het servet

Doe het servet in een servetring en leg het op een (zilveren) schoteltje links naast het bord, boven de vorken.

Wil je indruk maken en beschik je over een cloche, gebruik deze dan om je hoofdgerecht onder te serveren.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!