Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe braad je kalkoen in de oven en hoe snijd je kalkoen (opdelen)?

Omschrijving

De kalkoen snijden (opdelen) na het braden vergt wat handigheid, maar is zeker niet moeilijk. Wil je weten hoe je dit precies moet doen, bekijk dan de instructievideo. Wil je op je kerstmenu dit gevogelte zetten, het braden van kalkoen in de oven wordt eveneens uitgelegd. En wil je nog een stapje verder gaan dan kun je de kalkoen vullen met paddenstoelen en noten en hem bedekken met spek.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 1 kalkoen, gewicht naar keuze
  • 150 g boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • Voor de vulling (indien gewenst):
  • 250 g paddenstoelen gemengd
  • 150 g walnoten
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 eetlepels olie
  • 200 g boterhamspek
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • Overige benodigdheden:
  • Braadslede, ovenschaal of braadpan
  • Koksmes
  • Kunststof snijplank
  • Vleesthermometer
  • Lepel

1. De voorbereiding

Laat de kalkoen in ongeveer 2 uur op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verwijder het elastiek en zorg dat de kalkoen goed bij elkaar blijft.
Als de poten niet strak tegen het lijf aanzitten kan de warmte zich beter gelijkmatiger verdelen.

2. De oventijd berekenen

Weeg de kalkoen en pas de oventijd aan op het gewicht. Reken ca. 1 uur oventijd voor 1 kilo gevogelte en trek daar vanaf een rusttijd van 15 minuten. Bijvoorbeeld 2,5 kg is 2,5 uur minus 15 minuten is een oventijd van 2 uur en 15 minuten.

3. De boter smelten

Smelt de boter in een steelpan. Neem de pan van het vuur, goed doorroeren en de boter 5 minuten laten afkoelen. Roer dan de olijfolie er doorheen.

4. De kalkoen bestrijken met boter

Bestrijk de kalkoen met het boter/oliemengsel en bestrooi hem daarna met zout en peper.

5. De kalkoen in een braadslede leggen

Leg de kalkoen met de borst naar beneden in een braadslede en zet deze in het midden van de oven.
Zorg dat de kalkoen zoveel mogelijk in het midden staat voor een optimale warmteverdeling.
Bereid kalkoen nooit op een te hoge temperatuur! De buitenkant is dan te snel gaar en de kalkoen wordt droog!

6. De kalkoen bedruipen

Bedruip de kalkoen iedere 20 minuten met het braadvet.
Keer de kalkoen na 2 uur oventijd.

7. Controleren of de kalkoen gaar is

Controleer na anderhalf uur oventijd regelmatig of de kalkoen gaar is. Dit kan per kalkoen verschillen en zo voorkom je dat de kalkoen te gaar wordt. Controleren of de kalkoen gaar is

8. Hoe kun je controleren of de kalkoen gaar is?

Beweeg de poten heen en weer. Zitten deze goed los, dan is de kalkoen gaar.
Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken. Steek deze in het midden van de borst. De kerntemperatuur moet dan 70 graden zijn.
Als je de kalkoen optilt steek dan altijd de vleesvork in de holte van de kalkoen! Prik je in de borst of poten dan prik je gaatjes in de huid en beschadigt het beschermende laagje waardoor de kalkoen onnodig vocht verliest!

9. De kalkoen laten rusten

Neem de kalkoen uit de oven en laat deze 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.

10. De kalkoen snijden

Leg de kalkoen op een grote snijplank en houd hem met een vleesvork stevig op zijn plaats.
Zet het mes tussen het karkas en een poot.
Druk het dijbeen met het mes naar buiten en snijd het heupgewricht door.
Trek met je hand de vleugels iets naar buiten en snijd ze zo dicht mogelijk langs de borstkast door het schoudergewricht heen los.
Snijd het borstvlees vanaf het borstbeen in dunne plakken.
Als je de bout voor één persoon te groot vindt snijd dan het gewricht van beide kalkoenbouten door. Zo scheid je het dijbeen van de drumstick.

11. Variant: kalkoen vullen met paddenstoelen en spek.

Na de voorbereiding en het berekenen van de oventijd kun je, indien gewenst, de kalkoen vullen en bedekken met spek.

12. De vulling maken

Snijd de paddenstoelen fijn, hak de walnoten grof en trek het brood in stukken. Snipper de teentjes knoflook. Doe alle ingrediënten in een schaal en meng ze met de tijm en olie.
Verwijder het elastiek van de kalkoen en vul de holte van de kalkoen met het mengsel.

13. De kalkoen bedekken met spek

Bestrijk de kalkoen met het boter/oliemengsel, bestrooi hem royaal met peper en bedek hem met de plakken spek. Leg de kalkoen volgens de instructie in het basisrecept in de braadslede en verdeel wat teentjes ongepelde knoflook hier omheen. Zet de braadslede in het midden van de oven.
Volg verder de instructies van het basisrecept.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!