Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 297 instructies gemaakt

Hoe bak je een rijkgevulde kerststol voor Kerstmis?

Hoe bak je een rijkgevulde kerststol voor Kerstmis?
Omschrijving

Een gevulde kerststol bakken is een traditie rond Kerst. Het kerstbrood onderscheidt zich van een gewoon krentenbrood, doordat de stol voor het bakken niet alleen wordt gevuld met rozijnen en krenten, maar ook met sukade en oranjesnippers. Je kunt de kerststol maken met spijs en natuurlijk zonder spijs. In de instructievideo kun je zien hoe je zelf zo’n kerstbrood kunt bakken.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor het deeg: 500 g bloem
  • 8 g zout
  • 2,5 dl melk
  • 35 g gist
  • 150 g boter
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel amandel-essence
  • voor de vulling: de geraspte schil van 1 citroen
  • 125 g gewelde krenten
  • 200 g gewelde rozijnen
  • 50 g fijngesneden sukade
  • 50 g gehakte oranjesnippers
  • desgewenst 150 g noten en 50 g bigarreax
  • desgewenst 200 g amandelspijs
  • desgewenst als garnering: poedersuiker, lint en hulsttakje

Zorg ervoor dat de deegkom en alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

1. Het deeg maken

Doe de bloem en het zout in een kom en roer dit goed elkaar. Verwarm de melk tot deze lauw is en roer met een gedeelte hiervan de gist vloeibaar. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er de gist in. Roer de gist en, beetje voor beetje, de rest van de melk door de bloem.

2. Het deeg kneden

Doe de in blokjes gesneden boter bij het deeg en kneed het 10 tot 15 minuten met de hand of met de mixer tot het soepel is. Voeg tijdens het kneden de amandel essence tegelijk met het ei toe en kneed het door het deeg.

3. Het deeg laten rijzen

Dek de kom af met plastic en laat het deeg op een lauwwarme plaats ongeveer 30 minuten rijzen tot het dubbele volume.

4. De vulling door het deeg kneden

Duw het deeg een beetje plat, strooi de vulling erop en kneed de vulling vervolgens goed door het deeg.

Je kunt de vulling ook eerder, vóór het rijzen, door het deeg kneden. Het deeg is dan minder plakkerig.

5. Het deeg tot een bal kneden

Wrijf de handen in met bloem en kneed van het deeg één grote bal. Verdeel deze bal in tweeën en kneed van ieder deel weer een kleinere bal. Laat daarna de deeg-ballen afgedekt met plastic 10 minuten rusten.

Van de twee ballen bak je twee kleine stollen. Als je het deeg niet in tweeën deelt kun je ook één grote stol bakken.

6. De spijs toevoegen

Beboter een bakplaat of bekleed deze met bakpapier. Duw de ballen deeg uit tot twee dikke ovale plakken en leg deze op de bakplaat.
Rol de amandelspijs uit tot 2 rollen en leg op iedere plak deeg in het midden een rol spijs.

Je kunt de stollen natuurlijk ook zonder amandelspijs maken.

7. De stol vormen

Sla de plakken deeg dubbel over de spijs heen, zodat het bovenste gedeelte van de plak iets kleiner is dan de onderste. Maak het deeg bij de randen iets vochtig en druk de randen goed aan.

8. De stollen laten narijzen

Dek de stollen af met plastic en laat ze nog eens 45-55 minuten narijzen.

9. De stollen gaar bakken

Bak de stollen in ca 35-45 minuten gaar in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden. Bestrijk de gare stollen met boter en laat ze afkoelen.

Laat je hieronder even weten of de stol gelukt is en of deze lekker was? Tips zijn altijd welkom!

Het brood is gaar wanneer het lichtbruin is en hol klinkt als je er met een vinger stevig op klopt.

Bestuif de stollen lekker dik met poedersuiker en bind om het brood bijvoorbeeld een rood lint. Dat maakt het geheel extra feestelijk!

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies