Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Hoe kun je een kalkoen vullen voor de Kerst?

Omschrijving

In Canada en Amerika wordt kalkoen veelal gegeten met Thanksgiving. Wij zetten gevulde kalkoen vaak op tafel tijdens het kerstdiner. Maar hoe kun je de kalkoen klaarmaken? Het bereiden ervan is helemaal niet zo moeilijk. Bekijk de instructievideo zodat je precies weet hoe het recept luidt en je de vulling erin stopt. Houd er wel rekening mee dat de kalkoen een tijd moet braden; een braadtijd van een paar uur is dus normaal. Goed om te weten zodat je het gerecht op tijd in de oven plaatst!
Bron:

Handleiding
Benodigdheden
  • 1 kalkoen
  • 140 gram boter
  • rasp van 1 sinaasappel
  • rasp van 1 citroen
  • 2 takjes tijm (fijngehakt)
  • 1 takje rozemarijn (fijngehakt)
  • 3 grote uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Braadslede

De braadtijd in de oven kan aardig oplopen. Ga uit van zo'n 40 minuten per kilo kalkoen. Afhankelijk van je oven kan dit zelfs nog wat meer tijd in beslag nemen.

1. Botermengsel

Vermeng de boter met de tijm, sinaasappelschil en citroenschil en roer de boter goed los.

2. Huid losmaken

Maak de huid van de kalkoen los. Begin bij de nek. Duw je hand voorzichtig onder de huid en smeer de kalkoen royaal in met het botermengsel.

3. Vullen van de kalkoen

Trek de huid naar achteren en vul de kalkoen met de citroenen, sinaasappelen en uien. Maak de huid vervolgens weer dicht met een cocktailprikker. Besmeer de kalkoen met olijfolie en bestrooi deze royaal met zout.

4. Braden van de kalkoen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie (maak er een soort tentje van). Zet de kalkoen in de oven en haal deze er na 2/3 van de baktijd weer uit. Verwijder de folie, zet de oven op 200 graden en braad de kalkoen de resterende tijd af.
Zoals aangegeven moet je een braadtijd van zo'n 40 minuten per kilo kalkoen aanhouden. Voor een kalkoen van 2,5 kilo (zoals in dit voorbeeld) zal de braadtijd dus 100 minuten bedragen.

Om te weten of de kalkoen gaar is kun je even in het vlees prikken. Als het vocht helder is dan is de kalkoen gaar. Bij een roze kleurtje zal de kalkoen nog even terug in de oven moeten.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!