Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf taai taai poppen (taaitaai) bakken?

Hoe kun je zelf taai taai poppen (taaitaai) bakken?
Omschrijving

Taai taai, ook wel taaitaai, behoort tot het echte Sinterklaas snoepgoed. Het recept bevat o.a. anijspoeder wat de smaak verschillend maakt van speculaas. Een taaitaai-pop is leuk als traditioneel cadeautje of als lekkernij voor Sinterklaasavond.
Dat je ook zelf taai taai kunt bakken laat Andre Amero zien in deze instructievideo. Met deze uitleg kun je nu dus ook gemakkelijk zelf aan de slag. Veel plezier met het bakken van de poppen!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor ongeveer 20 figuurtjes:
  • 190 g bruine basterdsuiker
  • 100 g honing
  • 30 g stroop
  • 1 dl water
  • 200 g roggebloem
  • 230 g witte bloem
  • 4 g zout
  • 15 g anijspoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 10 g bakpoeder gezeefd
  • 1 losgeklopt ei
  • evt. wat gesneden verse basilicum
  • Overige benodigdheden:
  • Ruime pan
  • Houten lepel
  • Staafmixer - Coolblue
  • Deegroller - Bol.com
  • Een taaitaai pop vorm (te koop bij kookwinkels) of gewone uitsteekvormpjes - Bol.com
  • Huishoudfolie
  • Bakpapier

1. Het beslag maken

Breng in een ruime pan 170 gr basterdsuiker met de honing, de stroop en 0,8 dl water al roerende aan de kook. Pak de pan van het vuur en zeef de bloem en het zout bij het suikermengsel. Roer alles goed door elkaar tot een glad beslag. Dek de pan af met huishoudfolie en laat het beslag een dag rusten bij kamertemperatuur.

2. Het taai taai deeg maken

Meng de resterende basterdsuiker, de anijspoeder, het bakpoeder en het overgebleven water door het beslag. Kneed vervolgens met een koele hand of een staafmixer alle ingrediënten goed door elkaar tot een soepel taai taai deeg.
Voor een speciale 'touch' kun je fijngehakte basilicum door het deeg roeren.

3. De taai taai poppen uitsteken

Bestrooi het werkblad en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 1 cm dik. Steek met een uitsteekvorm figuurtjes uit het deeg en leg deze op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat.

4. De taai taai poppen bakken

Bestrijk de taai taai poppetjes met het losgeklopte ei en bak ze 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden goudbruin. Controleer na het verstrijken van de baktijd of het deeg voldoende gaar is, door voorzichtig op de taai taai poppen te drukken. Het deeg moet dan veerkrachtig aanvoelen. Vlak na het bakken is de buitenkant van de poppetjes nog wat knapperig, maar ook die wordt op den duur taai.
Je kunt ook met de hand deze kleine taai taai poppetjes maken als je geen uitsteekvormpjes hebt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!