Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Koopmans

Koopmans
Heeft 13 instructies gemaakt

Hoe kun je met diepvries bladerdeeg appelflappen bakken?

Omschrijving

Appelflappen zijn ook als het geen oudjaar is een heerlijke lekkernij.
Deze video laat zien hoe je met kant- en klaar deeg snel en makkelijk zelf appelflappen kunt maken.

Bron: Koopmans

Handleiding
Benodigdheden
  • kant- en klaar bladerdeeg
  • appels (goudrenet of golden delicious)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • water
  • suiker
  • oven

1. De bakplaat

Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat dun in met boter.

2. Het deeg ontdooien

Per appelflap heb je één plakje deeg nodig.
Haal de benodigde plakjes deeg van elkaar en leg ze, met het folie aan de onderkant, uit om te ontdooien.
Het ontdooien duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.

Als je het resterende deeg terug wilt leggen in de vriezer verpak het dan goed luchtdicht om uitdrogen te voorkomen.

3. Het maken van de vulling

Voor 6 appelflappen heb je 2 à 3 appels nodig.
Je kunt hiervoor Goudrenetten of Golden Delicious gebruiken.
Deze laatsten zijn het jaar door te koop, terwijl de goudrenet een winterappel is.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes.
Meng de stukjes appel met 30 gram rozijnen, 15 gram suiker en een theelepel kaneel.
Eventueel kun je nog een beetje citroenrasp toevoegen.
Schep alles goed door elkaar.

4. Het toevoegen van de vulling

Neem één à twee eetlepels vulling, dep deze droog en leg het mengsel in het midden van het plakje deeg.
Met het droog deppen van de vulling voorkom je dat het deeg te vochtig wordt en daardoor niet gaar.
Je kunt hiervoor ook met een vork gaatjes in het deeg prikken, voordat je het appelmengsel erop legt.

5. Het vormen van de appelflappen

Maak de randen van het deeg vochtig met een beetje water.
Verdeel de vulling over de plakjes deeg.
Vouw het deeg schuin dubbel, zodat er een driehoekje ontstaat.
Druk de randen stevig op elkaar.

6. Het bakken

Bestrijk de bovenkant van de appelflap met wat water of een losgeklopt ei.
Druk de appelflap in een bord met suiker.
Verwijder het folie en leg de appelflappen op het bakblik.
Bak ze In ongeveer 15 à 20 minuten bruin en gaar.
Haal de appelflappen uit de oven en laat ze afkoelen.

Direkt uit de oven zijn de appelflappen gloeiend heet van binnen!

Je kunt de appelflappen ook invriezen. In een voorverwarmde oven zijn ze in 5 minuten weer warm en klaar voor gebruik.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!