Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Grote stukken vlees braden als runderlappen en gehaktballen: zo doe je dat!

Omschrijving

Braden is een kooktechniek om dikke stukken vlees te garen. Maar hoe kun je vlees braden het beste doen? Bekijk de instructievideo om antwoord te krijgen op deze vraag. In de handleiding hieronder kun je de uitleg en de benodigdheden voor het braden van runderlappen, gehaktballen en andere grote stukken vlees, nog eens rustig teruglezen. Eet smakelijk alvast.

Handleiding
Benodigdheden
  • Grote stukken vlees als rollade, runderlappen of gehaktballen
  • Braadpan
  • Boter
  • evt extra vocht

1. Waarom vlees braden?

Braden van vlees is een techniek om grote stukken vlees te garen, bijvoorbeeld een rollade, runderlap of een gehaktbal.

2. Vlees braden: smelt de boter

Smelt een flink stuk boter in de pan op hoog vuur. Als de boter is uitgebruist en warm wordt, kun je het vlees in de pan doen.

3. Aanbraden van het vlees

Braad het vlees aan alle kanten goed aan. Draai het vuur laag en laat het vlees zachtjes garen.

4. Runderlappen braden

Voeg eventueel vocht of extra boter toe zodat er voldoende braadvocht in de pan zit. De runderlappen kun je braden met de deksel op de pan, totdat ze gaar zijn.

5. Gehaktballen braden

Bij gehaktballen werkt het hetzelfde: smelt de boter op hoog vuur tot deze bruin wordt, voeg de ballen toe en braad ze goed aan alle kanten bruin. Draai dan het vuur terug, voeg eventueel vocht of extra boter toe, en laat ze langzaam braden tot ze gaar zijn.

6. Jus maken of saus maken

Als het vlees uit de pan is kan je het braadvocht afblussen met extra vocht: bouillon, wijn, port of water. Dit kan je gebruiken als basis voor jus of sauzen.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!