Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 298 instructies gemaakt

Hoe kun je met brooddeeg gevlochten luxe broodjes vormen en bakken?

Hoe kun je met brooddeeg gevlochten luxe broodjes vormen en bakken?
Omschrijving

Zelf luxe broodjes bakken is helemaal niet zo moeilijk. Leuk voor een feestelijk ontbijt, bijvoorbeeld op zondag of voor een verjaardag. Of gewoon gezellig om 's middags met de kinderen te maken. Maar hoe vorm je nou die verschillende soorten luxe broodjes? In de instructievideo leer je hoe je een "knoop", een "brilletje", een "achtbaan" en een "kurkentrekker" maakt. Veel bakplezier!

Handleiding
Benodigdheden
  • 1 kg pak broodmix
  • water
  • beslagkom
  • mixerbakblik
  • bakblik
  • boter
  • boterkwastje
  • kookwekker

1. De voorbereiding

Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verdeel het deeg in 30 kleine bolletjes.
Rol deze bolletjes deeg uit tot stengels van ongeveer 40 cm lang.

2. De knoop

Vouw de stengel deeg dubbel en draai de einden om elkaar heen. Begin niet direct bovenaan te draaien, maar zorg dat er bij het begin een opening blijft. Laat onderaan een klein uiteinde.
Steek de uiteinden van het gevlochten deeg losjes door de opening bovenaan.

3. Het brilletje

Vouw de stengel deeg dubbel en vouw de einden over het middenstuk, zodanig dat er twee lussen ontstaan.
Maak de lussen niet té groot, maar zorg dat er nog eindjes deeg over blijven. Steek deze resterende einden in de gevormde lussen, en het "brilletje" is klaar.

4. De achtbaan

Vorm met de stengel deeg een omgekeerde S. Druk het deeg voorzichtig tegen elkaar aan.

5. De kurkentrekker

Vouw de stengel dubbel en draai de einden om elkaar heen. Vorm hierbij aan de bovenkant een ovale opening, door iets beneden het midden met het draaien te beginnen. Vouw het gedraaide gedeelte in deze opening. Druk het deeg tegen elkaar aan, zodat er één geheel ontstaat.

6. Het afbakken van de broodjes

Bestrijk de gevormde broodjes licht met wat eigeel. Leg ze op een ingevet bakblik.
Volg voor het rijzen en afbakken van de broodjes de gebruiksaanwijzing op het pak meel.

Wil je het rijzen van het deeg iets versnellen, gebruik dan de oven.
Verwarm de oven ongeveer 10 minuten op 50 graden.
Draai de oven uit en zet de beslagkom met het deeg circa een half uur in de nog warme oven.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!