Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 912 instructies gemaakt

Wat betekenen de verschillende kleuren bij een laadpaal?

Wat betekenen de verschillende kleuren bij een laadpaal?
Omschrijving

Een laadpaal voor een EV (Electric Vehicle) beschikt vaak over ledlampjes waarvan de kleuren verschillende indicaties kunnen geven. Op basis van de kleur die brandt, kun je zien of een laadpaal beschikbaar is, gereed is voor gebruik, of de sessie wordt gestart - of dat er bijvoorbeeld sprake is van een laadprobleem bij het opladen van de auto. In dit artikel lees je wat (over het algemeen) de betekenis is van de kleuren van de ledlampjes die je ziet branden rondom het aansluitpunt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Verschillen in kleurenschema’s

De kleuren op een laadpaal voor elektrische voertuigen kunnen variëren, afhankelijk van het type laadpaal en de fabrikant. Veelal volgen ze een universeel kleurenschema dat wordt gebruikt om de status van de laadsessie aan te geven. In de stappen hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende kleuren en hun betekenis.
Heb je twijfels over de betekenis van de kleuren op een specifieke locatie? Check de instructies op de laadpaal of neem contact op met de beheerder van de laadpaal.

2. Wat betekenen de groene lampjes?

Branden er groene ledlampjes? Groen is meestal de kleur die aangeeft dat de laadpaal beschikbaar is en klaar is voor gebruik. Het voertuig kan worden aangesloten op de laadpaal en je kunt beginnen met opladen.

3. Wat betekenen de blauwe lampjes?

Branden er blauwe lampjes? Blauw wordt vaak gebruikt om aan te geven dat een voertuig wordt opgeladen. Dit betekent dat de laadsessie actief is en er op dat moment dus elektriciteit naar de auto wordt overgebracht.

4. Wat betekenen de gele lampjes?

Geel is een kleur waarvan de betekenis per laadpunt kan verschillen:
  • Geel kan aangeven dat er actie nodig is vanuit jouzelf. In dat geval moet je bijvoorbeeld de laadkabel nog aansluiten of de laadpas langs de laadpaal halen.
  • Ook kan het juist betekenen dat de auto op dat moment wordt opgeladen.
  • Soms geeft de kleur geel aan dat er sprake is van een storing.

5. Wat betekenen de rode lampjes?

Rood geeft meestal aan dat er een probleem is met de laadpaal of met het voertuig. Het kan wijzen op een fout, bijvoorbeeld een laadpas die niet wordt herkend, of een ander probleem dat moet worden opgelost voordat het laden kan worden hervat.

6. Wat kun je doen als een laadpaal een storing geeft?

Op de openbare laadpaal staat een storingsnummer dat je kunt bellen. Je wordt dan verbonden met een monteur die, op basis van een nummer dat op de paal staat, kan zien om welke laadpaal het gaat. Vaak kan de storing op afstand worden verholpen. Zoniet, dan is de monteur op de hoogte gesteld van het probleem en zal de storing op locatie verhelpen.
Kun je geen telefoonnummer vinden? Kijk dan op de site van de leverancier van de laadpaal. Het storingsnummer per gemeente voor openbare laadpalen van Equans, vind je hier.

7. Wat betekent het als de ledlampjes wit zijn?

Witte verlichting wordt soms gebruikt om aan te geven dat de laadpaal gereed is voor gebruik, maar nog niet in gebruik is genomen door iemand. Dit houdt in dat de laadpaal dus is ingeschakeld en klaar is om op een elektrisch voertuig te worden aangesloten.

8. Wat betekent het als de kleuren bij een laadpaal knipperen?

Afhankelijk van de specifieke laadpaal kunnen knipperende kleuren (zoals knipperend groen of knipperend rood) verschillende betekenissen hebben. Dit kan bijvoorbeeld aangeven dat de laadsessie wordt gestart of bijna wordt beëindigd.

9. Wat is er aan de hand als je geen lichtjes ziet?

Zie je geen ledlampjes branden bij een laadpaal? Dan kan dit verschillende redenen hebben:
  • De laadpaal wordt op dat moment niet gebruikt - maar kan wel in gebruik worden genomen.
  • De laadpaal is buiten gebruik of voert op dat moment bijvoorbeeld een zelftest uit.
Heb je een eigen laadpunt en zou alles in orde moeten zijn? Controleer dan of de ledlampjes op 100% helderheid zijn ingesteld, waardoor je ze voldoende goed kunt zien.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!