Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Feestelijke banketstaaf maken gevuld met amandelspijs.

Omschrijving

Een amandelstaaf of 'banketstaaf' kun je makkelijk en snel zelf maken. In dit recept wordt een basis van bladerdeeg gebruikt. De banketstaaf kun je vullen met zelfgemaakt amandelspijs of gewoon met kant-en-klaar spijs. In beide gevallen neemt het bakken weinig tijd in beslag en maak je in een handomdraai een heerlijke lekkernij voor Sinterklaas of gewoon voor in het weekend bij de koffie.

Handleiding
Benodigdheden
  • Halve rol koelvers bladerdeeg (270 gram)
  • 1 citroen
  • 2 eieren
  • Gemalen kruidnagel, 1 tl.
  • Gemalen kardemom, 1 tl.
  • 300 gram amandelspijs (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • Voor de garnering:
  • Blanke amandelen (ong. 20 stuks)
  • En verder:
  • Beslagkom
  • Liniaal of centimeter
  • Zesteur of rasp (voor het raspen van de citroenschil)
  • Houten snijplank (groot formaat)
  • Bakkwastje
  • Bakpapier

1. Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 200 graden, zodat de banketstaaf straks direct de oven in kan.

Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat dit alvast op kamertemperatuur komen.

2. Citroen raspen

Boen de citroen schoon alvorens je de schil gaat gebruiken. Rasp boven een kommetje het gele deel van de citroenschil.

3. Vulling maken

We gaan nu een vulling maken van amandelspijs en kruiden. Neem een beslagkom en verkruimel hierin de amandelspijs. Splits een ei. Voeg vervolgens de kardemom, de gemalen kruidnagel, de eierdooier (eigeel) en de citroenrasp toe. Kneed dit met je handen door elkaar tot de ingrediënten zich goed vermengd hebben.

Vulling maken

4. Rol maken

Vorm van het spijs een rol met een lengte van zo'n 36 centimeter.

Rol maken

5. Bladerdeeg vullen

Bestrijk het bladerdeeg met een klein beetje water. Leg daarna de rol amandelspijs in het midden van het deeg en vouw het deeg om de spijs heen. Zorg voor wat overlap en duw de naad van de banketstaaf goed dicht. Vouw tenslotte de zijkanten van de staaf, aan de bovenkant van de banketstaaf, naar binnen.

Bladerdeeg vullen

Wil je een banketletter maken? Vorm dan nu voorzichtig een letter - zoals de S van Sint - van de staaf.

6. Amandelstaaf decoreren

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de amandelstaaf met de naad naar beneden op de bakplaat. Decoreer de bovenkant van de staaf met de amandelen.
Splits het tweede ei en klop de eierdooier (eigeel) met een vork los. Bestrijk het deeg van de banketstaaf tenslotte met het eigeel en plaats de amandelstaaf in het midden van de oven. Bak de banketstaaf in ongeveer 20 minuten gaar.

Amandelstaaf decoreren

Kleurt de banketstaaf mooi goudbruin? Dan is deze gaar en kun je de staaf uit de oven te halen. Plaats de amandelstaaf op een rooster en laat de staaf even afkoelen, alvorens je deze in stukken snijdt. Eet smakelijk!

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!