Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Heerlijke Italiaanse salade met rucola, gegrilde courgette en ham.

Omschrijving

Hoe je een lekkere salade Italiaanse stijl kunt maken met gegrilde courgette, ham en rucola, kun je zien in deze instructievideo. Het is een makkelijk recept en de salade is zo klaar. Deze lichte, frisse maaltijdsalade smaakt ook heerlijk op zomerse dagen en is zowel geschikt als maaltijdsalade of als bijgerecht. Met als prettige bijkomstigheid: je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan om dit culinaire recept op tafel te krijgen. Onder de video vind je het geschreven recept met alle benodigdheden voor het maken van de salade terug. Eet smakelijk!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • 250 g courgette
  • 100 g rucola
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 80 g zongedroogde tomaten
  • 200 g Italiaanse rauwe ham
  • 100 ml balsamico dressing
  • 60 gram Pecorino kaas (geraspt)
  • peper en zout
  • ciabatta brood
  • grillpan
  • scherp mes
  • bakkwastje
  • vork
  • 4 borden

1. De courgette grillen

Snijd de gewassen courgette met schil in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk ieder plakje aan beide kanten dun met olijfolie. Verhit nu de grillpan tot hij goed heet is. Gril de plakjes courgette gaar tot er mooie bruine grillstreepjes ontstaan (ongeveer 1 à 2 minuten per kant). Breng de courgette op smaak met een beetje peper en zout.

Doe geen olijfolie in de grillpan! De olie op de courgette zorgt ervoor dat de pan niet gaat walmen.

Grillen in de oven kan natuurlijk ook.

De courgette kun je eventueel ook van tevoren grillen. Bewaar de gegrilde plakjes courgette dan in de koelkast en laat ze voor gebruik even op kamertemperatuur komen.

In plaats van courgette kun je ook aubergine of rode paprika gebruiken. Ook deze groenten dan wel grillen, want de gegrilde groente maakt de salade juist speciaal.

2. Snipper de sjalotten

Snijd eerst het kopje van de sjalot, snijd hem daarna doormidden en verwijder de schil. Maak met een scherp mes aan de bolle kant in de lengte wat inkepingen, waarna je de sjalot overdwars mooi fijn kunt snijden (zie video 1.52 – 2.00).

Door de milde en wat zoetige smaak zijn sjalotjes erg goed te gebruiken in een salade.

Ter variatie kun je ook een rode ui gebruiken.

3. De salade maken

Was de rucola voorzichtig schoon en laat deze uitlekken in een zeef. Snijd de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes. Verdeel nu de rucola, de gesnipperde sjalotjes en de zongedroogde tomaatjes over vier borden. Leg op elk bord de plakjes rauwe ham losjes rondom de salade, samen met de plakjes gegrilde courgette.

Als vegetarisch alternatief voor de rauwe ham kun je mozzarella gebruiken.

De zongedroogde tomaatjes kun je eventueel ook vervangen door een handjevol zwarte olijven. Neem dan wel olijven op olie want die hebben meer smaak.

4. De salade serveren

Maak de Italiaanse salade af met wat balsamico dressing. De dressing kun je kant en klaar kopen (Jumbo) maar je kunt hem ook zelf maken door balsamico azijn te mengen met olijfolie en wat peper en zout. Strooi tot slot wat geschaafde Pecorino kaas over de maaltijdsalade en geef er een lekker stuk ciabatta brood bij.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!