Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Culinair recept: tournedos met een kruidig korstje, stoofperen en bloemkool met saffraan.

Culinair recept: tournedos met een kruidig korstje, stoofperen en bloemkool met saffraan.
Omschrijving

Tournedos is een lekker, mals stukje vlees van de ossenhaas en wordt daarom erg gewaardeerd. Door de tournedos te bakken met een laagje kruidencrème krijgt het rundvlees een heerlijke kruidenkorst. Geserveerd met peertjes gestoofd in witte wijn en bloemkool met saffraan, heb je een feestelijk menu dat je ook op tafel kunt zetten tijdens de kerst of andere feestdagen. Hoe je het vlees moet braden en de stoofperen en de bloemkool moet bereiden, lees je in dit recept. Eet smakelijk!

Handleiding
Benodigdheden
  • 4 el zonnebloemolie
  • 3 el boter
  • 4 ossenhaas tournedos
  • 1 bloemkool
  • 2,5 dl witte wijn
  • 1/2 el saffraan
  • 3 peren
  • 1 vanillestokje
  • 3 witte boterhammen
  • 1 flinke handvol basilicum
  • 1 flinke handvol peterselie
  • 1 flinke handvol bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 el suiker
  • peper en zout
  • aluminiumfolie
  • oven bakplaat
  • keukenmachine

1. Het vlees aanbraden

Dep de tournedos met een stukje keukenpapier droog. Verhit de olie met 1 eetlepel boter in een pan. Leg, als de olie begint te bruisen, het vlees in de pan en braad het in 2 minuten aan beide kanten bruin.

2. Het vlees laten rusten

Haal het vlees uit de pan, pak het in met aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.

De olie blijft in de pan, om later de bloemkoolroosjes in te kunnen bakken!

3. De bloemkoolroosjes bakken

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Verhit opnieuw de achtergebleven olie in de pan van het vlees en bak hierin de bloemkoolroosjes mooi bruin.

4. De bloemkool afblussen met wijn

Strooi tijdens het bakken wat peper en zout over de bloemkool. Blus daarna de bloemkool af met 1 dl witte wijn. Voeg de saffraan en 1 eetlepel boter toe en laat de bloemkool met het deksel op de pan zachtjes gaar worden.

5. De peren bakken

Schil de peren, snij ze in parten en verwijder het klokhuis. Verhit in een pan op hoog vuur 2 eetlepels zonnebloemolie en bak hierin kort de peren. Draai daarna het vuur lager.

6. De suiker toevoegen

Voeg de suiker toe. Schep de peren om, zodat ze rondom bedekt worden met de suiker. Blus daarna de peren af met ongeveer 1,5 dl wijn, tot de peren net onder staan.

7. De vanille toevoegen

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schaaf uit één helft het merg. Voeg dit samen met de hele andere helft van het vanillestokje toe aan de peren. Laat de peren vervolgens 30 minuten op half hoog vuur stoven.

Je voegt dus één helft van het vanillestokje in zijn geheel toe en van één helft alleen het merg!

8. De kruidencrème maken

Verwijder de korst van het brood en snij het in grove stukken. Doe het brood in de keukenmachine samen met de basilicum, peterselie en bieslook. Voeg wat peper en zout toe en maal het fijn. Voeg het uitgeperste teentje knoflook en 1 eetlepel boter toe en meng alles goed door elkaar tot een romige kruidencrème.

9. De tournedos afbakken

Haal de tournedos uit het aluminiumfolie en leg ze op een ingevette oven bakplaat. Besmeer de bovenkant van de tournedos met een dikke laag kruidencrème en zet het vlees ongeveer 6 minuten in de oven met alleen bovenwarmte of onder de grill.

10. De tournedos serveren

Snij het vlees doormidden en verdeel het over de voorverwarmde borden. Leg de bloemkool en de peertjes er omheen en giet daarna de saus van de bloemkool over het gerecht.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!