Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Slagroom maken: de juiste techniek en tips.

Omschrijving

Slagroom kloppen op de juiste manier, zodat het goed stijf wordt en er een volle, mooie room ontstaat: dat leer je in deze instructievideo. Bekijk de video voor uitleg en tips, zodat je voorkomt dat de room te dun of juist te dik wordt. Succes met het maken van de slagroom en... geniet van het resultaat.

Handleiding
Benodigdheden
  • Slagroom (vers of lang houdbaar)
  • Een kom of schaal om in te kloppen
  • Mixer of garde
  • Optioneel:
  • Suiker of poedersuiker

1. Temperatuur van de slagroom

Zorg ervoor dat de slagroom voor het maken ervan op koelkast temperatuur is, zo tussen de 4 tot 7 graden.

Temperatuur van de slagroom

2. Slagroom in kom schenken

Schenk de slagroom in de kom. Voeg eventueel één of meerdere eetlepels suiker of poedersuiker toe, als je een zoetere slagroom wilt maken.

Slagroom in kom schenken

Gebruik je lang houdbare slagroom, zet deze dan eerst in de koelkast. Warme slagroom kun je namelijk niet kloppen omdat het vet in de room beneden een bepaalde temperatuur moet zijn om lucht te kunnen vasthouden.

3. De slagroom maken

Begin met het kloppen van de slagroom op de laagste stand. Zo voorkom je spetteren. Is de slagroom wat voller geworden, dan kun je verder kloppen op een hogere stand. Klop de slagroom tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Slagroom wordt eerst lobbig (zoals yoghurt) en daarna steeds luchtiger en steviger. De slagroom is klaar (stijf) wanneer de sporen van de mixer niet meer te zien zijn in de room.

De slagroom maken

Mix niet te lang, dan krijg je een substantie die lijkt op een klonterige boter.

4. Slagroom wordt niet stijf

Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner. Zet de kom met slagroom gewoon even in de koelkast en klop later weer verder, zodat je er alsnog een goed geslagen room van kunt maken!

5. Slagroom die lang stijf moet blijven

Wil je slagroom bereiden voor op een taart of om pas op een later moment te gebruiken? Voeg aan slagroom die lang stijf moet blijven dan wat Klop-fix (dr Oetker) toe tijdens het kloppen. Dit zorgt ervoor dat de slagroom langer stevig blijft en taarten en andere lekkernijen waar je slagroom op of in gebruikt, niet te snel week worden.

6. Met de hand kloppen

Je kunt slagroom ook met een garde met de hand kloppen. Het kost meer moeite maar het voordeel ervan is, dat je meer lucht erin klopt en zo een luchtiger slagroom krijgt.

Met de hand kloppen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!