Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Originele barbecue recepten: platbrood in verschillende varianten.

Omschrijving

Barbecue recepten zijn er veel te vinden. Misschien is het leuk om eens iets anders te maken als bijgerecht voor de barbecue, zoals dit plat brood. Het brood is simpel te maken op de bbq en door de verschillende varianten zeer geschikt als lekker bijgerecht voor een barbeque etentje waarbij iedereen een broodje naar eigen wens kan bereiden. De platte broodjes kun je in verschillende varianten op de barbecue bereiden: op zijn Italiaans, Oosters of Indiaas.
In de instructievideo kun je zien hoe je het bbq recept voor platbrood moet maken. Doordat aan het deeg geen gist wordt toegevoegd en dit dus niet hoeft te rijzen, kost de bereiding van de broodjes weinig tijd.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 8 broodjes:
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 350 ml yoghurt
  • olijfolie
  • zeezout
  • extra voor de Italiaanse variant:
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 el gekneusd venkelzaad
  • extra voor de Indiase variant:
  • 1el vadouvan (kerrie-achtig kruidenmengsel; AH)
  • 1 el gekneusd korianderzaad
  • extra voor de Oosterse variant:
  • 1 el zhug (kruidenmelange op basis van kardemom; AH)
  • 1 el gekneusde komijnzaadjes
  • (gas)BBQ met deksel

1. Het deeg maken

Doe het meel met de yoghurt in een kom. Voeg het zout toe en kneed alles met de hand of een mixer tot een samenhangend, glad deeg. Verdeel het deeg in 4 gelijke bollen.

De yoghurt geeft aan het deeg een frisse, beetje zoetige smaak en een fijne structuur.

Aan het deeg hoeft geen gist te worden toegevoegd, dus het deeg hoeft niet te rijzen. Je kunt er dan ook direct mee aan de slag.

Dit deeg kan iets meer plakken dan normaal!

2. De Italiaanse variant

Haal de rozemarijnnaaldjes van het takje en hak ze fijn. Vermeng daarna de rozemarijn met het venkelzaad en kneed dit kruidenmengsel goed door een van de vier deegbollen.

3. De indiase variant

Vermeng de vadouvan met de koriander. Neem een nieuwe bol deeg en kneed het kruidenmengsel goed door de deegbol.

Door de kerrie krijgt het deeg een beetje gelige kleur.

4. De Oosterse variant

Kneed voor deze variant de zhug, vermengd met de komijnzaadjes, door weer een nieuwe bol deeg.

5. De platte broodjes vormen

Verdeel iedere deegbol in twee gelijke helften. Vorm van iedere helft een plat broodje van ongeveer 1 centimeter dik en 10 centimeter doorsnede.

Je kunt voor het vormen van de broodjes eventueel een deegroller gebruiken.

6. De broodjes aan een kant bakken

Verhit de barbecue tot 150 graden, medium hitte. Leg de broodjes op de grill, doe het deksel dicht en laat de bovenkant in ongeveer 3 minuten mooi goudbruin en knapperig worden.

Doe het deksel dicht, zodat de broodjes mooi kunnen rijzen!

7. De broodjes keren

Open het deksel en keer, als de bovenkant mooi bruin is, de broodjes om. Besprenkel de broodjes ieder met een beetje olijfolie en strooi er een klein beetje zeezout op. Doe het deksel weer dicht en grill ook deze kant in 3 tot 5 minuten goudbruin en knapperig.

Serveer het brood met olijfolie, tapenade of humus.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!