Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

BBQ recept: zalm moten op cederhout bereiden op de barbecue.

Omschrijving

Ook vis, zoals bijvoorbeeld zalm, kun je makkelijk en snel bereiden op de BBQ. Door de zalm op de barbecue te bereiden op een cederhouten plankje blijft de pure, naturelle smaak van de vis behouden. Hoe je dit moet doen kun je zien in de instructievideo. De kruiden geven extra smaak aan het visgerecht. Een lekker en gezond bbq recept.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor 4 personen:
  • cederhouten bbqplank(jes) (tuincentra, AH, kook- en bbqwinkels)
  • bak met water
  • BBQ met rooster
  • aluminiumfolie
  • 4 zalmmoten met huid
  • groentekruiden
  • knoflook
  • ui
  • grof zeezout

1. De voorbereiding

Leg de cederhouten plank(jes) een paar uur van tevoren in een bak met water. Plaats iets zwaars op de plank, zodat deze helemaal ondergedompeld is en het water in zijn geheel kan opnemen.

Laat de plank voldoende water opnemen, zodat het hout niet kan verbranden!

2. De zalm op de plank leggen

Dep de zalm droog en leg de moten op de plank met een tussenruimte van 1 cm. Door de tussenruimte kan de warme lucht langs de zalm omhoog trekken en het visvlees goed garen.

3. De zalm gaar grillen

Leg de plank met de zalm op het rooster van de barbecue, direct boven de kolen (direct grillen).

Je kunt de zalm ook bereiden in een aluminium grillbakje. Zet het bakje dan op het rooster niet direct boven de kolen, maar iets ernaast (indirect grillen).

4. De kruiden op smaak laten komen

Vouw intussen een bakje van aluminiumfolie en doe hierin wat groentekruiden, knoflook en ui. Leg het bakje in zijn geheel op de barbecue. Door de warmte komt het aroma van de kruiden vrij en geven de kruiden daarna meer smaak.

5. De zalm met de kruiden bestrooien

Haal na 5 minuten het bakje met de kruiden van de barbecue en verdeel de kruiden over de zalm.

Strooi ook een klein beetje kruiden in het vuur.

6. De zalm van de barbecue halen

Na ongeveer 10 minuten is de zalm gaar, met een rosé binnenste. Prefereer je de zalm iets gaarder, reken dan zo’n 5 minuten extra. Haal het plankje van de barbecue en serveer de vis met grof zeezout en partjes citroen. Lekker met pastasalade of gegrilde groenten (zie de instructie "Groenten grillen op de barbecue" op onze site).

De gaartijd van de zalm is ook afhankelijk van de temperatuur van de barbecue! Controleer dus altijd of de vis na de aangegeven tijd ook inderdaad voldoende gaar is!

De rook van het aangebrande plankje trekt in de zalm en geeft aan de vis een heerlijke smaak.

Wil je het plankje hergebruiken, zorg dan wel dat je het goed schoon boent met heet water!

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!