Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Yoghurtsaus maken voor bij een groentegerecht.

Yoghurtsaus maken voor bij een groentegerecht.
Omschrijving

Op zoek naar een recept voor yoghurtsaus? Deze saus met verse kruiden is makkelijk te maken en heerlijk om bijvoorbeeld te gebruiken als saus bij een groentegerecht. Zo heb je in een handomdraai een gezonde saus voor bij je broccoli, bloemkool, worteltjes of andere groente. Leuk als feestelijk sausje voor de zondag, met kerst of gewoon voor als je in een culinaire bui bent. Geniet van je zelfgemaakte yoghurtsaus!

Handleiding
Benodigdheden
  • 250 ml volle yoghurt (of Bulgaarse yoghurt)
  • Olijfolie (1-2 eetlepels)
  • Rode wijnazijn (1 eetlepel)
  • Verse citroen
  • (Zee)zout, een snufje
  • Versgemalen zwarte peper
  • Verse peterselie
  • Verse basilicum
  • Verse bieslook
  • Optioneel:
  • Half teentje knoflook
  • Verder:
  • Knoflookpers
  • Leuk schaaltje
  • (Kruiden)schaar
  • Lepeltje

1. Kruiden fijn knippen

Pak een leuk schaaltje. Doe hierin de 250 ml yoghurt en voeg een eetlepel van de olijfolie en een eetlepel rode wijnazijn toe. Roer dit even goed door elkaar. Neem wat takjes van de basilicum, peterselie en bieslook. Knip de blaadjes van de basilicum, het roosje van de peterselie en de sprietjes bieslook goed fijn en vermeng dit met de yoghurt.

Kruiden fijn knippen

Natuurlijk kun je ook andere kruiden gebruiken als oregano en dille, als je dat lekkerder vindt. Neem wel verse kruiden, dit geeft een veel rijkere smaak in de yoghurtsaus dan gedroogde kruiden.

2. Citroensap toevoegen

Halveer de verse citroen. Voeg een beetje citroensap toe aan je saus. Wees niet te enthousiast, je kunt later altijd nog extra citroensap toevoegen als je dat lekker vindt.

Wil je de yoghurtsaus dunner maken? Voeg dan nog een extra eetlepel olijfolie toe. Je kunt de saus dan eventueel ook gebruiken als saladedressing.

3. Peper en zout toevoegen

Proef je yoghurtsaus eventjes zodat je een idee hebt van de basissmaak. Voeg nu wat verse peper en een snufje (zee)zout toe. Je kunt dit naar smaak toevoegen. Doe het dus in kleine snufjes, proef tussendoor even en... klaar is je eigen gemaakte yoghurtsaus! Eet smakelijk.

4. Optioneel: knoflook toevoegen

Ben je een echte knoflookfan? Pers dan een half teentje knoflook fijn en voeg dit ook toe aan de yoghurt en de kruiden. Roer het geheel goed door elkaar.
Wees voorzichtig met de hoeveelheid knoflook die je toevoegt. Helemaal als de saus nog even staat, wordt de knoflook al snel overheersend. De smaak van de andere kruiden valt dan volledig weg, dat is misschien zonde.

Vind je het lekker om de saus iets 'zuurder' te maken met meer citroen of azijn? Voeg dan eventueel nu nog wat van deze ingrediënten toe. Door dit aan het einde te doen kun je de yoghurt saus rustig afstemmen op je eigen smaak - of die van je gasten.
Vind je de saus te zuur? Doe er dan een theelepeltje honing bij. Dan verzacht je de smaak van de yoghurtsaus iets.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!