Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 296 instructies gemaakt

Sinterklaas: speculaas cupcakes bakken.

Omschrijving

Op zoek naar een recept voor Sinterklaas cupcakes? Deze speculaas cupcakes voor Sinterklaasavond zijn makkelijk te maken en weer eens wat anders dan speculaasbrokken. Leuk als originele Sinterklaas traktatie voor een Sinterklaasfeest. Hoe je dit Sinterklaasgebak moet maken kun je zien in de instructievideo. Het geschreven recept voor de speculaas cakejes en een overzicht van de benodigde ingrediënten vind je onder de video. Trouwens deze speculaas cupcakes smaken natuurlijk niet alleen maar lekker op pakjesavond. Veel bakplezier !

Handleiding
Benodigdheden
  • 125 g zachte boter
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetl lauwwarme melk
  • 1 eetl speculaaskruiden
  • cupcake bakblik en/of papieren cakevormpjes
  • boterkwastje
  • evt. bakpapier
  • beslagkom
  • mixer of garde
  • eetlepel of ijstang
  • naar keuze: poedersuiker, slagroom, pepernoten, Sinterklaas snoepgoed

1. Voorbereiding speculaas cupcakes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik je een cupcake bakblik, vet het blik dan in met boter en leg op de bodem een rond stukje bakpapier (zelf knippen) of zet papieren vormpjes in het bakblik. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en de boter zacht.

Het bakpapier op de bodem zorgt ervoor dat de cakejes na het bakken makkelijk uit de vorm gaan.

Als je geen cupcake bakblik hebt, kun je natuurlijk ook alleen papieren vormpjes gebruiken, die je op een gewoon bakblik zet.

2. Boter zacht en smeuïg kloppen

Doe de boter in een beslagkom en klop met een mixer of garde de boter zacht en smeuïg.

3. Basterd- en vanillesuiker toevoegen

Voeg de basterdsuiker en de vanillesuiker toe en roer deze door de boter.

4. Eieren toevoegen

Voeg een ei toe en mix dit door het botermengsel, tot het ei volledig is opgenomen. Voeg daarna het tweede ei toe en mix ook dit door het botermengsel.

5. Zelfrijzend bakmeel toevoegen

Zeef het bakmeel boven de beslagkom en mix het met een mixer of garde door het botermengsel.

6. Melk toevoegen

Giet de lauwwarme melk, al roerende, beetje voor beetje in de kom en mix de melk door het beslag.

De melk maakt het beslag wat luchtiger.

Mix het beslag niet op de hoogste snelheid, maar 3 tot 4 minuten op de laagste stand zodat het luchtig blijft!

7. Speculaaskruiden toevoegen

Voeg de speculaaskruiden toe en mix ze door het beslag.

8. Cakevormpjes vullen

Vul de vormpjes met behulp van een eetlepel of ijstang voor 2/3 met beslag en maak de bovenkant mooi glad.

Schep de vormpjes niet te vol, want dan gaan ze tijdens het bakken ‘overstromen’!

9. De speculaas cupcakes bakken

Schuif het cupcake blik of bakblik met papieren vormpjes in een voorverwarmde oven en bak de cakejes in ongeveer 15 tot 20 minuten op 200 graden gaar en mooi bruin.

Open tijdens het bakken de ovendeur niet, want dan kunnen de cupcakes inzakken!

10. Gare speculaas cupcakes uit de oven halen

Haal de speculaas cakejes uit de oven en laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen. De cakejes worden dan net iets luchtiger en lekkerder.

11. Speculaas cakejes versieren

Zet de speculaas cakejes op een schaal of bord en strooi er wat poedersuiker overheen. Voor een echte Sinterklaas traktatie kun je de cupcakes versieren met slagroom, met daarop een pepernoot of ander Sinterklaas snoepje.

Bekijk voor extra baktips ook eens op onze site de video ‘de perfecte cupcakes maken’.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!