Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Recept: cronuts maken doe je zo!

Recept: cronuts maken doe je zo!
Omschrijving

Een cronut is een kruising tussen een croissant en een donut en is dé hype uit New York. Cronuts kun je zelf snel en makkelijk maken van kant en klaar croissantdeeg. Na het bakken van de cronuts in olie, kun je het gebak naar eigen smaak vullen en versieren met o.a. glazuur. In het recept hieronder wordt uitgelegd hoe je zelf cronuts kunt maken en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt. Veel succes!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 10-12 cronuts:
  • 350 g croissantdeeg
  • zonnebloemolie
  • 125 g slagroom of banketbakkersroom
  • 200 g poedersuiker
  • water
  • citroensap
  • deegroller
  • ronde uitsteker 4 cm diameter
  • ronde uitsteker 1 cm diameter of appelboor
  • koekenpan of friteuse
  • spatel
  • taartrooster
  • spuitzak

1. Deeg uitrollen en vouwen

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 4 mm dik. Vouw het deeg daarna een paar keer dubbel, zodat je een mooie dikke laag krijgt.

In plaats van een deegroller kun je ook een fles, gevuld met koud water, gebruiken.

2. Cirkels uit deeg steken

Steek met de grote uitsteker cirkels uit de deeglaag. Steek met de kleine uitsteker of appelboor een ‘donut gat’ in het midden van de uitgestoken cirkels.

3. Olie verwarmen

Verwarm de olie in een koekenpan of friteuse op middelhoog vuur tot 170 graden.

Zorg dat de olie niet te heet wordt, want dan verbranden de cronuts!

Doe een stukje deeg in de olie. Als het deeg bruin wordt, is de olie warm genoeg.

4. Cronuts bakken

Leg met behulp van een spatel één cronut in de pan en keer hem na 1 minuut om. Is de cronut goudgeel, dan kun je hem uit de pan halen. Laat de cronut uitlekken en afkoelen op een rooster.

Bak de cronuts één voor één!

5. Cronuts vullen

Halveer de cronuts. Doe de slagroom of room in een spuitzak en spuit de vulling op de onderste helft van de cronuts. Leg daarna de bovenste helft op de vulling.

Je kunt natuurlijk ook een eigen vulling bedenken. Bijvoorbeeld vanille- of chocoladepudding, taartvulling of custardvla.

6. Glazuur maken

Zeef de poedersuiker in een kom en meng deze met water tot ongeveer de dikte van chocopasta. Voeg eventueel iets citroensap toe voor de smaak.

Is het glazuur te dik, voeg dan nog een paar druppels water toe; is het te dun, voeg dan wat extra poedersuiker toe.

7. Cronut versieren

Bestrijk de bovenkant van de cronut met glazuur en laat dit hard worden. Je kunt de cronut verder versieren met bijvoorbeeld gekleurde spikkels, hagelslag, kaneelsuiker (kristalsuiker gemengd met kaneelpoeder) of slagroom.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!